В парламента има едно ново мнозинство, което реши да свали от поста Никола Минчев. Ние мислим, че той е най-достойният човек да бъде на това място. Затова ние няма да издигнем кандидатура и ще оставим следващите по големина парламентарни групи да направят това. Това заяви пред bTV Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ относно избора на нов председател на Народното събрание.

„Не сме чували за имена, не са провеждани консултации. Предстои Председателски съвет, вероятно там ще бъде повдигната темата“, каза той.

„В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да продължи да изпълнява тази длъжност. Нищо не налага бързата смяна“, посочи той.

По думите му, гласуването за вот на недоверие довечера „ще покаже колко български депутати на своята съвест и на своето достойнство във взимането на решение как да изглежда бъдещето на България. Ние сложихме едно много ярко лице на това бъдеще и депутатите имат много ясен избор“.

"Аз мисля, че има достатъчно депутати с чест и достойнство в парламентарната група на ИТН, които биха се присъединили", заяви Гюров. 

По отношение на Северна Македония Гюров потвърди, че решението ще трябва да мине през български парламент. "Очакваме да чуем от външно министерство и от дипломатите по какво тази позиция е различна от рамковата позиция, която предлагаме", обясни той. 

Гюров посочи, че свикването на Консултативен съвет по национална сигурност от президента Румен Радев по темата би било "правилната стъпка".