Не познавам охраната от “София Тех Парк” и е немислимо да е издадено нареждане да се блъскат жени. Очевидно тези хора не са част от организацията. Протестиращи също минаваха и очевидно не са взети достатъчно мерки. Със сигурност не може да се говори за умисъл.

Това заяви евродепутатът Андрей Новаков в отговор на вчерашното напрежение по време на националната конференция на партия ГЕРБ в София в телевизионно интервю.

От своя страна партията, СДВР и Асоциацията на европейските журналисти излязоха със свои позиции.

“Не бях организатор, участвах като говорител на сцената. Съжалявам за случилото се с журналистите и съжалявам, че не съм бил там, защото това нямаше да се случи”, заяви той.

“За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти.

Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност”, коментираха от ГЕРБ.

От МВР по-късно заявиха, че са получили сигнали за множество нарушения на обществения ред:

”Предприети са  оперативно- издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура”.

АЕЖ излезе с позиция - до премиера, до главния прокурор и до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск:

“Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието...

Защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната”.

“Надявам се полицията да си свърши работата и да видим кои са тези хора. Не ги разпознавам, почти сигурно не са част от младежката организация. Такава глупост и безотговорно поведение не е професионално да се вменява на цялата партия”, категоричен беше той.

Новаков заяви, че събитието от вчера е форум, която всяка друга партия има право да организира. По думите му ГЕРБ не е охранителна фирма, партията е наела място, платила е за наема, като в цената е включена и охрана.

По думите му протестите у нас отекват в Европа, но изтъкна, че демонстрации има в Израел, Германия, Великобритания и БелгияЕвродепутатът отново обясни, че не знае какви инструкции е следвала охраната и разграничи партията от действията на охранителите.

Според него случилото се вчера е смущаващо и не е обичайна атмосфера на партийно събитие.

Според него от думите на премиера Бойко Борисов вчера е станало ясно, че той не е вкопчен във властта.

“Това, което най-много му тежи е полиция и охранители да делят българи от българи. Без значение кои са повече или по-малко. За него е еднакво важно хората да получат внимание и да бъдат чути. Всички разумни доводи и критики ще бъдат чути”, допълни Новаков.

.