Скандално изявление на евродепутата Ангел Джамбазки накара Скопие да изпрати вербална нота до София, съобщава България Он Ер. 

Според външния министър на Северна Македония българският евродепутат този път е преминал всички граници на провокация.

На фона на стара карта, на която Северна Македония е част от България, евродепутатът Ангел Джамбазки направи поредно изявление в социалните мрежи, с което си навлече гнева на Скопие.

"Доколкото го помня, носеше кафетата, когато ходехме на срещи с тогавашния министър-председател Борисов и областния управител Заев в Скопие - работа като на мъжка секретарка", заяви Ангел Джамбазки.

А в допълнение повтори тезата, че македонският език е диалект на българския.

"Ковачевски твърди, че имало македонски език. Македонският език е литературна форма на българския език. Всеки един лингвист, филолог навсякъде по света ще ви каже това", посочи Джамбазки.

Според външния министър на Северна Македония – Буяр Османи, изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения, има основание за остра реакция.

"Този път наистина мина всички граници на провокация. Моля, да реагира и българската държава, защото това са териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности. Няма да го преглътнем", заяви Буяр Османи.

Той планира лично да връчи вербалната нота на служебния ни външен министър Николай Милков на 21 октомври. Засега реакция от София няма.

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", добави Османи.

В същото време външното министерство на Северна Македония обяви, че ще оцени евентуалните действия от страна на компетентните институции в България за предприемане на мерки за превенция на подобни прояви.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук