Ще предложим законови промени, които да покриват рискове като фалита на "Томас Кук". Това каза на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщава "Фокус".

Тя поясни, че всички дъщерни компании на дружеството са фалирали и уточни, че в Русия дъщерната компания е финансово независима. "Свикваме абсолютно всички и започваме дебат по тази тема.

В момента Законът за туризма в НС, ако намерим консенсус, още между първо и второ четене ще помолим някои от парламентарните групи и тази промяна да бъде факт още до края на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект.

Важно е да бъдем единни, важно е посланието, което изпращаме да бъде така, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация", допълни още министърът.

"Във връзка с всичко, което се случва през последните дни, освен това звено, което създадохме, създаваме, което е като кризисен щаб, горещ телефон, 24 часа. Отделно това представители на министерството вече са по морете във всеки един от хотелите, в които има настанени туристи.

Съвместно с официалния представител на "Томас Кук" в България да съдействаме за безпрепятствено връщане на туристите, за за сме сигурни, че всеки един турист, който е дошъл в нашата страна, съответно ще се завръщане в своя дом. Ситуацията е изключително тревожна, тежка за сектора.

Това в момента създава много сериозен проблем във връзка с планирането на сезон 2020 г. В тази връзка сме предприели следното. Аз и в момента съм в контакт както моите колеги в Германия, Полша, Великобритания, Франция, така и с ръководството на големите туроператори, които оперират на пазар България.

През следващата седмица предвиждам посещение на място, за да можем капацитетът, който бяхме договорили с "Томас Кук" с общи усилия да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, така че да нямаме по-голям риск от този, който към момента анализираме за следващия сезон.

Изключително ключово е да спасим сезон 2020 г. от гледна точка на записванията и преговорите, които към момента текат. Туризмът е в огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите. Стартирали сме подготовка.

Ще съдействаме за колективен иск по отношение на техните вземания за месеците юли и август за тези задължения, които са им натрупани съгласно изпълнение на договорите", заяви Ангелкова.

От думите й стана ясно още, че 58 са хотелите в България, които имат договори с фалиралия туроператор. 
"Търсим всякакъв вариант да съдействаме на бранша", каза тя. 

Ангелкова поясни, че засегнатите хотели са предимно в двата най-големи курорта - "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", плюс "Албена", както и "Св. св. Константин и Елена".

На въпрос дали са възможни фалити на хотели, Ангелкова поясни: "Всичко е възможно. Те си знаят какво им е финансовото състояние. Не мога да коментирам".

"За съжаление това, което и вчера говорихме днес се сбъдна и "Томас Кук" - Германия и всички поделения на фирмата в континентална Европа обявиха фалит.

Всички 5940 туристи на "Томас Кук", които в момента се намират в България съответно и имат своите резервации до 13 октомври ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи както за престоя, който в момента е в страната и съответно за извозването, е за сметка на застрахователите", обясни Ангелкова.

На въпрос дали след фалита на "Томас Кук" ще се наложи туристите да заплащат допълнителна информация, министърът поясни, че по информация на Министерството всичко се поема от застрахователите.

"Вече всички тези дъщерни компании са обявили фалит Всички хотели, които имат настанени такива туристи не следва да се притесняват за вземанията си към тези туристи, които към момента са настанени. Говорим за тези разходи, които правят от 23 септември насам", допълни още министърът.

По думите й не би трябвало на туристите да им изискват заплащане на средства. "Немският застраховател и английският гаранционен фонд са съобщили, че поемат всички разноски на туристите", допълни още министърът на туризма.Тя поясни, че туристите, ако искат могат да продължат престоя си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ