Обяснение от българска страна ще поискат от кабинета на президента на Северна Македония Гордана Силяновска заради снимката от срещата ѝ с българския ѝ колега Румен Радев в петък в президентството в София, на която зад тях са българското знаме и знамето на ЕС, но липсва националният флаг на Северна Македония.

На въпрос на сайта мкд.мк по темата, която предизвика многобройни коментари в страната, от кабинета на Силяновска уточниха, че тя е била въодушевена от представлението на „Валкюра” на Софийската опера и балет в Скопие и „убедена в силата на културната дипломация” е обещала да присъства на представлението на „Набуко”, с което Националната опера и балет на Северна Македония гостува в българската столица.

Радев се срещна със Силяновска на фона на трагедията с пилотите, а тя му се опъна

„По този повод беше организирана среща на четири очи с президента на Република България г-н Румен Радев, обяд на македонските и българските представители, както и съвместно посещение на операта „Набуко”. За съжаление трагичното събитие - самолетната катастрофа - попречи на президента (Радев) и съпругата му да присъстват на представлението.

Самолетната катастрофа

И двамата се извиниха за причиненото неудобство. Срещата и съвместният обяд преминаха в изключително приятелска атмосфера от посрещането до техния край.

Това, което хвърли сянка върху събитието, беше отклонението от договорения протокол за срещата, според който не трябваше да има снимки в затвореното пространство. Но за съжаление преди началото на срещата на четири очи президентът Радев покани президента (Силяновска) за обща снимка пред българското знаме, въпреки че такъв акт не беше предвиден или съгласуван.

Иска ни се да вярваме, че това е протоколно недоглеждане, а не нарочна процедура и отклонение от договореното и още утре ще поискаме обяснение от българска страна”, се казва в отговора от кабинета на Силяновска, публикуван от мкд.мк.

Заради снимката, на която зад Радев и Силяновска се виждат само българският трикольор и знамето на ЕС, по-рано днес от СДСМ нарекоха посещението на Силяновска „дипломатически провал”, а ТВ Телма съобщава, че пред медията дипломати са коментирали случилото се като „пренебрежително и унизително“. 

Те подчертават, че независимо дали визитата е официална или неформална, основен дипломатически протокол е поставянето на знамето на държавата, от която идва гостът, а част от тях упрекват протокола на Силяновска, който е трябвало предварително да провери къде и при какви условия ще се срещне с Радев и да реагират за липсата на знамето на Северна Македония преди срещата.

Дипломатите говорят

"Българският президент пък се разграничи от визитата във Фейсбук, като каза, че никога не е отменял среща с чуждестранен президент, посетил България, независимо от повода, като даде да се разбере, че не е канил Силяновска”, пише на сайта си медията, която цитира бившия дипломат Драган Янятов, автор на книгата "Основи на дипломатическата служба", според когото президентът на Северна Македония е била омаловажена в България.

Пред ТВ 24 пък бившият посланик на Северна Македония Нано Ружин казва, че не е необичайно на подобни неформални срещи знамена да не се поставят. Ружин оценява срещата като положителна, но според него правилният адресат на искането за нови преговори е не е София, а Брюксел.

Подобна е позицията и на политическия анализатор Мерсел Биляли, според когото „съдържанието е много по-важно от протокола на срещата, която той нарече частна или полуофициална”, съобщава медията.

Остри критики отправи бившият посланик на страната в България Георги Спасов, според когото визитата е импровизация в международните отношения. 

СУПЕР СКАНДАЛ! Радев се срещна с антибългарката Гордана, обърна гръб на жертвите в "Граф Игнатиево"!

„Тъй като тя (Силяновска) се е самопоканила с намерението да покаже, че прави „културна дипломация“, т.е. че прави нещо по отношение на добросъседските отношения, тя беше посрещната като частно лице, дошло на кафе в кабинета на Радев, така че домакините с основание прецениха, че не бива да я третират като държавник от друга държава и да поставят знамето на тази държава”, цитира „Инфо 24” написаното във Фейсбук от Спасов.

Само Националната опера и балет получи положителни отзиви от гостуването, включително и от български граждани, за перфектното представяне на "Набуко" в София, единодушни са медиите в страната.