Аз имам чувството че Делян Добрев е силно използван от своите колеги. Поведението му днес бе наивно - да си подадеш оставката, да ревеш три дни по медиите и накрая да се откажеш. Сега той се сети какво да говори с децата си, ако напусне. Това коментира председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той припомни случаите, при които бяха атакувани политици заради принадлежността им към БСП. Припомни и периода, в който дъщеря му не е можела да отиде на училище, защото са я посрещали разни хора и са й казвали, че е червен боклук.

„Ролята на опозицията е да бъде коректив и да показва нередностите. Елена Йончева е качествен журналист. Всичко, което тя извади е вярно. Ние не искаме да оплескаме човека, а съответните органи да проверят фактите. Това е част от демокрацията. Това не е форма на рязане на глави. Системата на демокрацията казва, че тези, които са на власт трябва да бъдат контролирани от опозицията и от прокуратурата“, подчерта Кутев.

„Местният феодализъм е проблем на цяла България“. Той призова да се разследват кметовете, при които има съмнения за подобни практики. „Аз също съм бил председател на областната структура в Силистра, когато бяхме на власт“, призна Антон Кутев. „За себе си винаги имах принципа да се пазя. Не съм назначавал близки. Знам, че с това губим изборите. Това е моделът на управление. Тезата, че всички политици са маскари и трябва да ги сменим, не издържа. Ако искаме да просперираме трябва да се променим“.

„Аз бях в белия автобус и ме замеряха с камъни, по моята кола скачаха, моята дъщеря обиждаха. Аз съм изтърпял цялата гнус на политическата система“, припомни Кутев. Въпреки това, по думите му, не става дума за политическо разчистване на сметки.