Именно в този ден е важно да си дадем сметка за значението на държавността и за това какъв принос имаме всички ние за изграждането ѝ. Ще направя само едно изявление във връзка с засилената активност на прокуратурата. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Той даде за пример, че са били привикани на разпит новите шефове на ДАНС, БОП, зам.-председателя на ДАТО.

"Снощи беше привикан и г-н Папалезов, като бяха направени личен обиск и претърсвания в жилището му без да му е повдигнато обвинение. Разпитван е бил и като свидетел, което е важно. Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР. Което заплашва да прерасне в открита война на институциите", коментира Кутев.

"По време на служебно правителство, когато законодателната власт не работи виждаме опити прокуратурата се опитва да се меси в дейността на изпълнителната власт. Ние подкрепяме всички усилия да се подкрепят виновните според закона, но сме обезпокоени от опитите да се сплашват представителите на Службите", каза още той.

Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят за държавността, заяви Кутев.

Изказването му за извършени разпити обаче предизвика недоумение, тъй като прокуратурата разпространи официално съобщение, че главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане

Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност, се посочва в съобщението на прокуратурата.