Имаше две цели с прекратяването на дерогацията. Едната цел е максимално скоро да се прекрати, така че да не отиват средства при Путин. Другата цел беше да се прекрати плавно, така че да няма сътресения на вътрешния пазар, да не се увеличат цените на горивата за българските граждани. Това заяви пред bTV министърът на финансите Асен Василев.

„Оттам идваше донякъде конфликта. Намери се решение, което да постигне и двете цели“, добави той.

По думите му, няма връзка „сделка“ между партиите за дерогацията и бюджета.

Асен Василев потвърди информацията, че рафинерията „Лукойл“ се продава, но отказа да каже откъде е получил тази информация: „Да. Не мога да ви кажа, но тази информация е реална, тя е представена на парламентарните групи и държавното ръководство. Това не е нещо измислено“.

„Държавата не участва в продажбата на рафинерията. Тя е частна. Не бих казал, че държавата влияе на цената на рафинерията. Единственото, на което може да влияе, е нейните възможности за бъдещи печалби. Така или иначе дерогацията си отива. Новият собственик трябва да си подсигури неруски нефт“, изтъкна той.

Министърът заяви, че България изобщо не се е отказала от идеята да се наложат транзитни такси за съседните държави. Предстои на 25-о число да постъпят първите приходи от тях. „Колегите поискаха тази приходна част да бъде свалена, докато няма постъпления“, посочи той.

По думите му, прогнозата за приходите в бюджета не е оптимистична, а реалистична, и напомни, че така са говорели за всички бюджети, съставяни от ПП.

Василев беше категоричен, че Брюксел е сгрешил в прогнозата си за растежа на българската икономика.

„Особено след Covid кризата Брюксел винаги подценява растежа на българската икономика“, подчерта Василев.

По думите му, голяма част от увеличенията на доходите са се случили през август и септември, но истинският им ефект ще се усети догодина. България прогнозира малко по-висока инфлация от Европейската комисия.

По отношение на запазването на по-ниското ДДС за ресторантьорите той посочи: „Сложили сме пакет за изсветляване и удължаване на временната мярка с една година. Тъй като политическа подкрепа за 20-те процента просто няма. Директно ви казвам“.

„Имаме един много голям бизнес, голямата част от който е на сиво“, заяви той.

Василев увери, че НАП си върши добре работата и данъчните приходи са нагоре с над 17%. 

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% до година, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи - аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи.  Работи много усилено, за да не се случи“, каза финансовият министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук