Министерски съвет прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и развитие като се очаква утре председателят на ЕК Урсула фон дар Лайен да обяви, че Планът е одобрен. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

Най-сетне! МС показа ДОКУМЕНТА, който чака цяла България

Планът е на стойност над 13 млрд. лв. и предвижда България да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн.

Първият акцент е, че България изпълнява по зеления преход и намаляване на въглеродните емисии без това да налага затваряне на въглищни мощности в Маришкия басейн.

Имахме три опции - да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на Плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме.

Третата опция, която успяхме да договорим с ЕК, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната", допълни Василев.