Вчера в парламента видяхме много грозни сцени. Когато нямаш аргументи, като "Възраждане" и ИТН, се започва да се късат кабели, бутат се квестори. Единият квестор буквално го вдигнаха от земята. Изкъртиха пултовете за гласуване, това беше пълна варварщина. 

Това заяви бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев, коментирайки цирковете по тъмна доба в Народното събрание в четвъртък. 

БЛИЦ припомня, че ИТН и "Възраждане" саботираха заседанието на парламента, като се стигна до музика, пеене, късане на кабели и рушене на държавната собственост в залата

Защо беше циркът в НС?

"Още нямахме партия през 2021 година. Тогава бях служебен министър. Казахме на хората тогава истината в Мини Марица Изток - има нови технологии и няма пазарът вече няма как да е конкурентен за тях", каза Василев. 

По думите му субсидиране няма как да има, защото е забранено с директива. "Това, което е заложено в ПВУ, са няколко милиарда, които ще са допълнителна подкрепа за тези хора. Тези пари не са за субсидиране на мините, а само за хората", подчерта той.

Според него, ако до 30-и септември не се вземе решение, тези пари се губят. 

Химера ли е правителството с първия мандат?

Той категорично отсече, че ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на победителя. 

"Правителство се подкрепя, когато то има ясна програма и приоритети. Това да се каже, че ще се подкрепи кабинет на Пешо или Гошо, не работи така", каза Василев.

Съпредседателят на ПП подчерта, че в последните години само неговата партия е печелила избори и е успяла да направи правителство, като даде за пример ГЕРБ и ИТН, които въпреки че също са били първи, не са успели да съберат мнозинство в НС.

"За какво ще поискат подкрепа ГЕРБ? Ще поискат ли такава за трите закона, които блокират 10 млрд.? Защо не ги приеха една година? Това е важна посока за развитие на страната, трябва да има антикорупционни закони, а те казват, че рахата на Бойко им е по-важен", каза той. 

"Как ние с тези хора да гледаме в една и съща посока", запита Василев. 

Кабинет с "Възраждане"

"Мандатът не го даваме ние, а българските граждани. Когато те излязат да гласуват, ще подредят партиите. Ако има мандат, който върви с "Възраждане", това ще е резултат с гласуването на българите", коментира той опцията за подкрепа на мандат на "Възраждане". 

По думите му е важно да се видят резултатите и политиките на партиите и тогава може да се говори за мнозинства.

"Когато имаме яснота как България да върви напред и в каква посока, тогава се прави програма и се търсят хора, които да я изпълнят и да я реализират политически", подчерта бившият финансов министър.

Предложението на ПП-ДБ за кабинет

"Предложението ни е като италианският кабинет на Марио Драги", поде съпредседателят на ПП.

"Дали сме описание, което да не е ограничаващо - искаме премиер да е човек с приоритет, който да изпълни програмата, полезна за България. Това трябва да е човек, който в общия случай е икономист или юрист, за да се справи с тази задача", припомни той. 

"Това, което предлагаме на всички е заедно да търсим човек, защото в партиите вече проблемите са прекалено насложени и е сложно. Няма да извадим този човек от задния си джоб", категоричен бе Василев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!