Със сигурност искахме да сме първи, но резултатът не е неочакван. Ясно беше, че механичният сбор ще е по-малък. Ако правихме тактическа сметка, трябваше да се явим по отделно, но не беше това целта.

Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев по Нова тв.

По неговите думите страната е в много тежка криза и трябва да избираме между три пътя. Единият е към руския свят и руското управление - това което "Възраждане" предлага. Другият според него е евроатлантическият - този на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

Той обясни, че третият път е на "латиноамериканската икономика - където неравенствата нарастват и няма нормална социална система", визирайки управлението на ГЕРБ. Според него, хората са излезли по улиците именно заради това.

"Страната е в криза, не защото някакви хора не могат да седнат и да се разберат. Страната е в криза, защото хората дават по равно гласовете си на партиите, които предлагат тези три пътя на развитие пред страната", посочи Василев. 

Заплаха ли е Възраждане?

"Честно казано, България никога не е изпадала в крайности. Може би ще изпаднем в крайности, но не мисля, че "Възраждане" водят натам. С разширяването на вота, те ще моделират техните позиции и ще се придвижат към центъра", посочи Василев.

"Коалицията взе ясна позиция, че няма да има подкрепа за правителство на ГЕРБ. Относно думите на Христо Иванов - не ги разчитам като заявка за кабинет с Борисов. Ген. Атанасов и Христо Иванов имаха предварителна информация, няма как да са останали изненадани от решението. 

След всеки компромис - България свършва с национална катастрофа. Коалиция с ГЕРБ, означава, че Възраждане ще е първа политическа сила на следващите избори. Те искат да живеем като в Русия, а ние искаме да живеем в Европа. 

"Да речем, че направим компромис. Нито ще има съдебна реформа, нито ще има Шенген, нито Еврозона. Какво постигаме - още 10 години загубено време. Това ли е цената на този компромис?", каза съпредседателят на ПП.

Има ли разнобой в коалицията?

На въпрос ще се разцепи ли коалицията между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", Василев заяви, че това няма да стане. "Разнобой няма. Ще има една обща парламентарна група. Всички са на това мнение", обясни Василев.

Относно поисканата му оставка от бившия министър Събев, Василев коментира лаконично: "Г-н Събев има право да призовава за всякакви оставки, но той не е член на партията".

"Ние със сигурност ще предложим правителство, ако мандата стигне до нас. Тогава ще видим кои са партията, които искат да подкрепят европейската посока на развитие", обясни той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук