Българската асоциация на заведенията в България благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, която правителството оказа на ресторантьорския бранш. 

Ето какво се казва в тяхна позиция до министър-председателя: 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българската асоциация на заведенията изразява своята благодарност за огромната подкрепа, която Вие и българското правителство оказахте на нашия бранш.

Решението ДДС за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, да бъде намалено на 9% е мярка, от която се нуждаехме, за да възстановим бизнеса си в тази тежка ситуация и да запазим в максимална степен служителите си.

Намаляването на сивия сектор в бранша ни винаги е бил основен приоритет на нашата Асоциация, като смело можем да заявим, че до момента сме постигнали сериозни успехи при реализирането му. Вярваме, че намалената ставка на ДДС е поредната правилна стъпка в тази посока.

Отлагането на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година също е сериозна подкрепа за нас и ние сме убедени, че заедно с Министерството на финансите и НАП до 1 март 2021 г. ще изчистим всички спорни текстове в нея. Така, че да се получи работещ документ, който да бъде от полза за всички.

Всяка една от останалите договорени помежду ни мерки доказва, че българското правителство разбира проблемите на нашия бизнес и ние сме благодарни за реакцията, която със сигурност ще помогне за неговото възстановяване и за запазване на работните места на хилядите, които изкарват прехраната си с него.