Атанас Зафиров: Подкрепяме президента за принципната му позиция

Този парламент е напълно изчерпан и с отлагане на изборите ходим по ръба на конституцията, смята изпълняващият функциите председател на БСП 

"Днешната ситуация около опита за съставяне на служебен кабинет за пореден път ярко демонстрира абсолютната несъстоятелност на направените конституционни промени, срещу които "БСП за България" винаги е имала принципна, последователна и ясна позиция. Вина носят най-вече партиите, които инициираха и подкрепиха тези промени в конституцията.

Част от тях много гласовито ад хок правят опити да ограничат последиците от тези неграмотно и некадърно направени промени. Това е един пореден епизод в пълния разпад на държавността, поредното противопоставяне на институциите и опасност от крах на парламентаризма и демокрацията, каквито ги познаваме."

Така коментира провала на съставянето на служебния кабинет  изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров пред журналисти в централата на партията.

Той оцени и действията на Румен Радев:

"От БСП подкрепяме президента Радев за отстояваната от него принципна позиция.  Тя беше ясно заявена и защитена от него през последните дни. Видимо господин Калин Стоянов създава напрежение в обществото.

Тука не става въпрос  за експертност и притежание на експертни качества, а за една обществена реакция, която беше видима и ясно заявена още на консултациите при президента. В крайна сметка не може един възлов човек, при това и вътрешен министър, и какъвто и да е министър, да превръща в препъникамък за функционирането на цялата държава."

В същото време изпълняващият функциите председател на БСП припомни  позицията на социалистите, че този  парламент е напълно изчеррпан, защото се провали в основната си задача - да състави работещо мнозинство и редовно правителство.  

Според БСП това народно събрание не може да бъде и резервоар на така наречената Домова книга, защото има риск да бъдат избрани хора на възлови позиции не заради техните качества, а заради безотговорните промени в конституцията.

"Ние призоваваме всички в тази Домова книга, които отказаха да бъдат премиери, да преосмислят тази своя позиция. Още повече - тези, които застъпиха на тези постове в условията на вече действащите промени в конституцията, защото смятаме че това е тяхно конституционно задължение", каза социалистът и припомни случаи от предишния 49-ти парламент:

"Спомням си един разговор с Христо Иванов в който го попитат   Ако всички откажат какво се случва - конституционна криза?  И тогава той ми отговори, че няма как да откажат, защото в момента, в който бъдат номинирани за избрани на определен пост, те вече имат конституционно задължение когато се наложи да приемат да бъдат премиери."

От "БСП за България" настояват в предварителна позиция да се свика председателски съвет в Народното събрание, за да се обсъди така създадената ситуация и да бъдат предложени някакви действия от страна на парламента.

Предстои заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще се обсъди внимателно създадената ситуация и ръководството ще излезе с официална позиция и с предложение за решаване на тази криза.

"Вече сме по ръба на конституцията и всякакво безкрайно отлагане на изборите според мен може да задълбочи тази конституционна криза. При всички положения тези избори не могат да бъдат отлагани до безкрайност.

Този парламент вече е напълно изчерпан, и несъстоятелен, и не бива да взима повече никакви важни решения", категоричен бе  Атанас Зафиров.

Според него ПП-ДБ първо трябва да дадат отговор на българското общество защо промениха конституцията и бяха дейни съучастници, даже организатори на тези промени, и тогава вече може да имат право на някакви претенции да предлагат решения, каквото е тяхното предложение за спешен избор на омбудсман например.

"Когато ПП-ДБ признаят че това, което им казахме навремето, е вярно, може би тогава ще имат основание сега да се явяват в ролята на спасители от последна инстанция", заключи Атанас Зафиров.