Калин Стоянов: Тези слухове за президента ще излязат верни ВИДЕО

Подавам сигнал до главния прокурор за оказван натиск - заяви пък Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Тя заяви, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет.

Това обяви предложеният за служебен премиер след срещата си с президента Румен Радев, където той отказа да издаде указ именно заради името на министъра на вътрешните работи с предложение Кожарева да размисли в срок до 15 часа днес.

Кожарева вече е в Прокуратурата. Снимка: БГНЕС

БЛИЦ припомня, че полицаи се събраха на „Дондуков” 2, за да окажат подкрепа на шефа на МВР. Там беше и самият Стоянов, който увери, че няма да отстъпи.

„Това е поредният момент, в който се прави опит за овладяване на системата на МВР. Ще излязат верни слуховете, че ПП-ДБ чрез президента ще направи всичко възможно да не остана на поста вътрешен министър.

Изборният резултат на която и да е политическа сила не зависи от МВР, а от убедителността, посланията и приоритетите на политическите лидери, както и от много други факти и обстоятелства, които не зависят от министерството”, подчерта Калин Стоянов.

„Всички сме свидетели, че е задвижен сценарият „С наше МВР през ала-бала с президента“. Това заяви още вътрешният министър Калин Стоянов.

Той направи препратка към изтеклите записи от събрание на „Продължаваме промяната“, очевидно визирайки опит на формацията да си осигури по-голяма подкрепа на предсрочния вот.

Стоянов говори на протеста на служители на МВР, който се провежда пред президентството, а редом до него бе посочената за служебен Горица Кожарева.

„Благодаря за спонтанния протест, който е срещу безпрецедентните опити да се овладее системата на МВР.  Благодаря на Горица Кожарева, че ми гласува доверие. Тази жена е по-голям мъж от много други, взети заедно“, каза Стоянов.  

Стоянов добави, че президентската институция безпрецедентно се е намесила в дейността на изпълнителната власт, като определя кои хора да са част от служебния кабинет.

Според конституционалиста Наталия Киселова отговорността за подобен кабинет обаче е споделена.

Стоянов отказа да коментира защо служителите протестират, след като по Закона за МВР протест е допустим само за осъществяване на социално-икономическите им права и интереси и то само чрез техните легитимни синдикални организации. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!