Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти.

Министърът участва във втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа, която се провежда в Централния военен клуб в София. 

Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Министърът каза още, че Турция се е нуждаела от ратификация, като досега България е извършвала само предварителна координация, но вече може да започне военно планиране. "Както знаете в споразумението са предвидени по две активации", каза още Запрянов.

Целта е със съвместните усилия на трите страни да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие, както върху корабоплаването, така и върху туризма. 

"Ще започне и военно планиране. Нашата цел е да не допуснем да се получат трагични ситуации от мини", посочи той.

"Северното Черноморие е морски театър на войната. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли. Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия продължава. Морските мини понякога се освобождават и представляват опасност за корабоплаването", каза още служебният министър на отбраната.

"Инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа", заяви от своя страна служебният министър на външните работи Стефан Димитров.

"Повече от две години светът става свидетел на нещо немислимо", посочи министърът и отбеляза подкрепата на България за Украйна.

Димитров отбеляза и конференцията на високо равнище за мир в Украйна, на която Швейцария ще бъде домакин през юни.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук