"Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС, а не ПП-ДБ", това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по Нова ТВ.

Преди това тя обясни, че с втората по големина парламентарна група са започнали нелек процес, който включва няколко стъпки.

"Първата е да уточним законодателната програма. Преговорните екипи достигнаха консенсус, имаме над 30 предложения по законодателната програма и то не кухи фрази, а закони със съдържание.

Те са най-важната част, за да може ПВУ да започне да функционира, оттам да функционира и икономиката, общини, бенефициенти", каза Атанасова.

"Втората стъпка беше днешният разговор и съгласието за управленска програма. Няма нищо по-логично, ако първата и втората политически сили могат да разговарят за обща рамка, за политики, да изготвят заедно управленска програма. И по това намерихме съгласие", продължи Атанасова.

"Третата стъпка – това е предложението за структура и състав на кабинет. И днес напомнихме, че ние също не бихме подписали празен чек за обещания и сме наясно, че законодателната власт контролира изпълнителната.

Държим, ако ще търсим съгласие, ако ще управляваме и споделяме отговорността с нашите колеги, да имаме в най-скоро време, преди да ни бъде връчен мандатът, структура и състав на МС", каза Десислава Атанасова.

По думите й ГЕРБ-СДС си дават сметка, че ако първата и втората политически сили не могат да сформират кабинет, с останалите ще е още по-трудно.

"Имаме варианти да предложим и правителство на малцинството", допълни тя.

И все пак, според ГЕРБ, най-голям шанс за правителство и мнозинство има между двете големи коалиции.  

"Затова полагаме толкова усилия, правим толкова компромиси, притъпихме политическото си его. Ние освен че сме победители на тези избори, освен че нашите избиратели искат ние да формираме правителство и да управляваме, сме сигурни, че освен контрола, трябва да споделим и отговорността.

Все още не сме изяснили въпросът за тази отговорност. Ако ще управляваме заедно, трябва да го правим на равни начала", поиска Атанасова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук