„Изборите приключиха и народът се произнесе. С това завърши лесната част от работата на всички нас - новоизбраните. Днес е време да поемем своята отговорност към избирателите, стабилността на държава и едно по-добро утре“, с тези думи председателят на ПП на ГЕРБ Десислава Атанасова започна словото си от трибуната на Народното събрание.

„А отговорността е тежка. От позицията на хора с по-голям опит ще ви кажем, че една криза не се управлява само с думи, а с вземане на решения, а често пъти най-правилните решения са непопулярни“, заяви Атанасова от името на ГЕРБ.


Десислава Атанасова, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Нито една партия не се доближава до резултатите, които ГЕРБ отчете на изминалите избори. Победителят е само един и това е ГЕРБ – поне е редно да го признаете.

Победителят се поздравява. Това не зависи само от културата, а и от политическия опит на опонента“, каза Атанасова, а през това време се чуха освирквания от останалите парламентарно представени групи и ръкопляскания от страна на ГЕРБ.

„Победата на ГЕРБ показа две неща – хората ценят направеното от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива, която да ни бие по резултати. 

Сега е моментът всички ние да благодарим на изборната администрация, която гарантира честен вот“, отчете Атанасова.

„Ще предложим състав и структура на ново правителство, чиито членове ще имат готовност да се заемат веднага с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни. Кабинетът ще може от ден първи да работи на високите обороти, на които работи и сегашното правителство“, каза Атанасова минути, след като стана ясно, че Бойко Борисов е депозирал оставката на кабинета му.

„Ако предложението ни за кабинет не бъде подкрепено, отговорността ще бъде поета от втората партия – тази на Станислав Трифонов и може би останалите формации, които се самопровъзгласиха за носители на промяната.

Точно тук е време мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с намеренията на втората политическа сила, да чуят нещо извън обичайните лозунги, подвиквания, заклинания.

Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове.

Предстоят ни важни, бързи и тежки решения“, заяви Атанасова към „Има такъв народ“.

Слави се закле с гаф! СНИМКИ

„Политическите ни предложение не бяха приети или заради политическа неопитност, или неконтролируеми лични амбиции“, допълни тя.

„Омразата не гради, а единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото. Отрицанието на политическия опонент наистина може да донесе временна печалба.
 
Ще разсея една огромна заблуда – на 4 април българските граждани не казаха „ГЕРБ не трябва да я има“. Напротив, хората излъчиха нас – силно фрагментиран кабинет, и ясно заявиха, че очакват от всички нас да намерим съгласие и заедно да се борим с предизвикателствата пред страната ни“, отсече Атанасова.

„Отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена в хаос и безпътица, ако има предсрочни избори, за да може някоя друга политическа партия да спечели още няколко гласа“, допълни тя. 

Атанасова бе категорична, че критиките работят само до един момент.

„Злобата и жаждата за реваншизъм и мъст не са достатъчни, за да се управлява държавата“, отсече тя и допълни: „Видяхме, че парламентът започна работата си със заплахи за реваншизъм“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!