От ГЕРБ-СДС предложиха извънредно заседание в неделя от 10.00 часа, чийто дневен ред да включва процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание и дебати по мотивите за вота на недоверие срещу кабинета "Петков".

"Тази седмица, в неделя, искаме дебат по вота на недоверие, гласуване искаме в понеделник". Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя обясни, че настояват по възможно най-бързия начин да се обсъди вотът и да се пристъпи към гласуването му. Според правилника на Народното събрание гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вчера 59 депутати от ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие към правителството с премиер Кирил Петков. По думите на Атанасова от „управляващата тройна коалиция“ поставят условия за деня на разисквания по вота на недоверие. „Не можели в неделя, не можели в понеделник, не можели във вторник, ама защо в почивен ден ще се обсъждат такива неща“, допълни тя.

Кристиан Вигенин, който водеше заседанието, отказа да подложи предложението на ГЕРБ за гласуване. Той се аргументира с това, че решението трябва да бъде внесено в деловодството на Народното събрание и евентуално да бъде разгледано на утрешното заседание, ако бъде включено в дневния ред от председателя.

От ДПС настояха това предложение да бъде подложено на гласуване. Вигенин обаче предложи да се продължи с дискусията по бюджета и в съответствие с правилника да се направят съответните предложения, които утре да бъдат обсъдени.

Последва процедура от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ: "Има променено мнозинство в Народното събрание. Днес управляващите нямат мнозинство в Народното събрание. Доколкото разбираме и от днешните дебати, днес управляващите имат проблем комуникационен вътре в коалицията. От тази гледна точка, г-н Вигенин, г-н председател, няма нужда всеки ден да гласуваме оставки на председатели на Народното събрание, докато някой разбере, че в политиката има логичен и нормален ход на процесите", заяви Карадайъ.

Изказването на Карадайъ развълнува залата, като представителите на управляващата коалиция реагираха с възгласи от място. Вигенин коментира, че днес е гласувана оставката на председателя на парламента.

"Аз не възразявам да отстраните и мен като заместник-председател на НС, но това, че от днес има ново мнозинство, не означава, че НС трябва да бъде превърнато в конвент, в който едно ново мнозинство да гази правилника и правилата", отговори Вигенин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!