Ще гласуваме така, както заявихме преди седмици. Всеки гражданин ще може да избира дали да гласува с машина или с хартия. Освен това заявленията, които той ще подава, ако живее в чужбина. трябва да бъдат 40 на брой, за да се открие секция.

Това заяви от кулоарите в парламента лидерът на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Информацията от машинното гласуване ще се обобщава на флашка и ще се предава в ЦИК, за да има възможност за проверка, ако се наложи между хартия и машина", добави тя.

"Това, което се случи в зала преди малко, произтече от факта, че имаше текстове за въвеждане на сканиращи устройства за машинно преброяване на гласовете. За тях има всеобщо съгласие. Идеята е да няма никаква опасения, че някой подправя бюлетини или злоупотребява с протоколи", заяви Атанасова.

"Не бяха гласувани текстовете от кога влиза в сила тази иновация и от кога. Колегите от ПП имаха много остра реакция, без дори да прочетат документите. Истерията им е учудваща. Няма нищо, което да е излязло от обхвата на закона.

Това, което се прави от тяхната група в продължение на седмици да се нагнетява напрежението, че се завръщат хартиите, при положение, че хартиената бюлетина никога не си е тръгвала от изборния процес, второ във всички секции под 300 избиратели се гласува с хартия, в този смисъл нищо различно не се е случило. Българските граждани просто вече имат право на избор“, смята тя.

„Колегите от ПП тичат ту навън, ту навътре в зала. Те само поставят условия. Сега какво ще правят, не знам. Смятаме, че при един спокоен тон, със спокоен дебат, могат да се обсъдят всички текстове. Предстои да видим дали няма да има някоя нова истерична изненада от ПП“, завърши тя.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук