Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив".

В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: „Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече.“

Австрия обаче отхвърли бързо този призив.

В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша. Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко, заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Фон дер Лайен с мощна подкрепа към България пред целия свят, призова ЕП да... ВИДЕО

Опасение

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, припомня "Юрактив". Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за „прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането“.

Вето

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция.

Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето, заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук