Идеята за президентска република е от доста отдавна при нас. Парламентарната демокрация е изчерпана. Да не забравяме, че това е и една от мечтите на демократичната общност, когато още Желю Желев заговори за президентска република преди повече от 20 години. Това коментира в студиото на "Събуди се" по NOVA Станислав Балабанов от ПП "Има такъв народ" (ИТН).

Бившият депутат от 47-ото Народно събрание съобщи, че от ИТН са поръчали изследване на международната социологическа агенция IPSOS, която да проучи нагласите сред българите по този въпрос. Според резултатите 53% от анкетираните подкрепят идеята за референдум по темата с президентската република.

Според IPSOS също така партията на Слави Трифонов ще влезе в 49-ия парламент с 8,5% доверие на избирателите.

На хората им писна, трябва им изход. Не е просто вариантът да махнеш единия и да сложиш другия. Играхме го тоя мач – махнахме Борисов и сложихме Кирил Петков, няма разлика. Трябва да има разделение на властите и това може да се осъществи с президентска република. Защото по този начин политическите лидери няма да могат да се сдобиват с власт задкулисно, аргументира се Балабанов.

Той подчерта, че този път от ИТН ще бъдат гарант референдумът им да не бъде "откраднат", както се случи през 2016 г.

Според проучването, след предстоящите избори резултатът на ИТН ще е 8.5%. „Ние не просто ще бъдем част от 49-ия парламент, а ще играем основна роля в него”, подчерта Станислав Балабанов.

Балабанов отчете още, че от партията са направили "сериозна добрина" на българското общество, защото заради тях Бойко Борисов никога повече няма да бъде министър-председател.

По темата със Северна Македония сподели, че ИТН ще работят за налагането на вето, тъй като южната ни съседка няма място в ЕС след случая с пребития в Охрид Християн Пендиков.

В заключение Станислав Балабанов изрази надежда да бъде излъчено редовно правителство след поредните предсрочни избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук