Балабанов с нов удар по Иванов заради опулените очи на депутати от ДБ

Почти половината им група го гледаше втрещена, докато той четеше декларацията, което ме навежда на мисълта, че не са били запознати, смята човекът на Слави

Кандидатът ни за премиер ще получи мандата от президента, така че не остана, скоро всички ще го разберат. Ако получим подкрепа за програмата, ще има правителство, ако не - нови избори. Вече не преговаряме с министри от служебния кабинет. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН пред "Марица". 

- Г-н Балабанов, станахме свидетели на изненадващи ходове  и обрати в Народното събрание, включително от вашия съпартиец Тошко Йорданов. Каква е целта?

- Фактите да станат достояние на всички. Важна е истината. По-скоро лошата изненада дойде вчера с тази декларация на Христо Иванов, която никой не разбра, включително и неговите колеги от "Демократична България".

Почти половината им група беше с опулени очи, докато Христо Иванов четеше, което ме навежда на мисълта, че не са били запознати.

И тук изникват доста въпроси. След като 4 дни работни групи обсъждат политики и приоритети, след като имаме съвпадения по всички важни теми, изведнъж Христо Иванов излиза с тази декларация. Изведнъж нещо се случи!

- Какво се случи?

- Не знам. Видяхте, той излезе и се опита да пробута трима министри от служебния момент. И ние се опитахме да проверим фактите. Да, те са симпатични на обществото, имат доверие. Подходихме чисто журналистически, нещата са публични, конкретно с г-н Асен Василев.

Има материали и на английски. Съществува дело и от него става ясно какво извършва Асен Василев.

В крайна сметка не е осъден заради извънсъдебно споразумение. На базата на тези факти няма как г-н Василев да е част от нашия кабинет. Сега ще ме питате защо тогава го канихме преди.

- Задължително ще питам, но, първо, той се защити, че е спечелил всички дела в Ню Йорк?

- Не е. Има споразумение, за да избегне ефективна присъда. И да изпреваря въпроса ви - канихме го, защото не бяхме запознати. Но след като желанието му беше да е само финансов министър, решихме да проверим защо.

И фактите излязоха. Но вие като медии сте свободни да проверите всичко. Да проследите пътя на парите. Просто това е причината тези господа да не са наши министри.

- Защо разширявате списъка извън Асен Василев?

- Те вървят в пакет - Кирил Петков и Асен Василев са лични приятели.

-  Но това не означава нищо за г-н Петков. Ето вчера спаси три диви плажа, трупа точки?

- Супер! Браво на него! Да не бързаме обаче. Въпросът е, че на базата на декларацията на Христо Иванов ние няма как да приемем тези министри.

- Той и Мая Манолова казаха, че сте имали сладки раздумки, но не и преговори по конкретни политики и личностни в кабинета?

- Това не е вярно. Това не са сладки раздумки, защото и с трите групи - без ГЕРБ и ДПС, се преговаря на експертно ниво. Обсъждаха се политики по сектори - правосъдие, здравеопазване, икономика.

Тези срещи продължават  така или иначе. И на тях не са ни искани конкретни имена нито от Христо Иванов, нито от Мая Манолова. Напротив,

говореше се, че гледаме в една посока. И два дни по-късно - странни декларации.

Да кажем ясно - не сме затворили вратата, но да се осъзнаят какво правят. Карат човека в Банкя да се кикоти и да потрива ръце. Защото ходовете на ДБ и ИБГНИ му отварят вратата да се върне на бял кон. А каква беше идеята!

Много хора бяха от първия ден на протестите, нищо че някои в залата се опитват да ги яхнат. Идеята на тези протести беше да се демонтира компрометираният модел. Но с тези декларации му отварят широко вратите за завръщане.

- Министър Асен Василев пък контрира, че вижда координирана атака между Тошко Йорданов и ДПС.

- Аз пък мога да му отговоря, че виждам дългата ръка на британската съдебна система. Там са се водили делата. Г-н Василев се заиграва и внушава неща за ДПС, вместо да отговори на фактите.

Но нека повторя и бъда ясен - ДПС не са били и няма да бъдат фактор в кабинет на ИТН. Нито сме искали подкрепата им, нито са я давали. Посланието на обществото беше да си говорим в този парламент. С ДПС сме провели една-единствена среща, която е в духа на парламентаризма. Десет пъти го повтарям. На експертно ниво среща не е имало и няма да има.

- Защо г-жа Манолова говори за червена лампичка, като споменава дългата сянка на ДПС и ГЕРБ върху вашата група?

- Объркана е в момента. Надявам се да се поправи. Логиката е да гледаме в една посока с тях и с ДБ, за да отстраним досегашния модел. Иначе с изказванията на кулоарите единствено и само стопираме този процес. Ние бяхме истински и свободни с всяко свое действие, не излъгахме никого. Видяхте какво направихме с предишния предложен кабинет, след като имаше реакция, включително и от ДБ. За един ден изтеглихме кандидатурата.

- Грешка ли беше кандидатурата на Николай Василев за премиер?

- Нашата визия беше конкретни хора да влязат и да свършат конкретна работа. В крайна сметка ще видите новите лица, които ще покажем в най-скоро време. 

- Ще ги покажете ли първо на вашите партньори?

- Лесно е. Първо президентът да ни връчи мандат. Този мандат ще бъде взет от кандидата ни за премиер - той или тя, няма значение, ще стане ясно скоро.

 

Списъкът с министри ще бъде представен тук, в парламента

През това време разговорите ще продължат, докато се стигне до бутоните в пленарна зала. Ще имат време да проверят министрите, да се запознаят с тях. И вече да решават - подкрепят или отиваме на втори, трети мандат.

- На дневен ред ли е името на Петър Илиев за премиер - юрист и член на вашата група?

- Всякакви имена въртят, миналата седмица пък беше това на Меглена Кунева. Петър Илиев е изключителен юрист и доказан професионалист.

- Преговаряте ли с министри от служебния кабинет?

- Не. Разговаряхме преди с въпросните трима министри, те отказаха.

- Мая Манолова лансира още трима - Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Атанас Пеканов?

- Всеки има право. В крайна сметка ние спечелихме изборите, макар и минимално, поехме отговорност в много тежка ситуация  в името на това да се борим срещу модела, който създаде ГЕРБ.

Да, предния път върнахме мандата, но така унищожихме ГЕРБ. В противен случай щяха да ни задушат и изплюят за няколко месеца. Сега нещата са различни.

Обществото показа, че иска промяна. Важно е нашите партньори да се успокоят, да гледаме в една посока. Иначе не се страхуваме да идем на нови избори, това е демокрацията.

- Не се страхувате, но всички предричат свиване на резултатите за повечето партии, включително и на ИТН?

- Не се страхуваме. Ние сме честни и открити към всички.

- Г-н Бойко Борисов обича да повтаря: „Само ние можем да управляваме“, и трети избори ще налеят вода в неговата мелница?

- Ами тези декларации на Христо Иванов отварят широко вратата тези думи да се сбъднат. Не може по този начин! Опитваш се да срутиш всичко с една декларация, след като сме минали през толкова демократични разговори. Не се прави така! Не е достойно!

- Генерал Атанасов оцени шансовете за кабинет на „фифти-фифти“, но това беше вчера. Какви са днес?

- Шансовете са открити.

И аз се надявам, че разумът ще надделее. Очаквам да се избистрят мозъците, да се поучат от грешките

Защото вече всяка дума е важна, доста се вадят и от контекста. Дано има кабинет, от нас каквото зависи - правим. Честни сме докрай.

- Цяла кампания бяхте изключили БСП от възможните партньори, а сега излизат едва ли не най-добрият и сговорчив ваш събеседник?

- Проведохме разговори с всички партии без ГЕРБ, защото там няма какво да си кажем. Те са в пълна изолация. Най-логичните партньори са колегите от партиите на протеста. Но подходихме демократично към всички.

- Явно сте видели промяна в БСП или просто математика?

- Не сме видели промяна. Запознахме ги с нашите приоритети и идеи. Когато говорим за детски болници, детски градини, медицински хеликоптери, логично е всички да ги подкрепим.

Иначе ще бъдем посочени с пръст. Виждате, ние вадим изключително конкретни приоритети. Програмата ни е лесна за четене, има я в сайта ни. Нещата в нея трябва да се случат. Иначе - нови избори.

- Прекрасно, но на хората май им писна?

- На всички ни писна. Трябва да се свърши работа в тази държава. Нека спрем с декларациите и да направим нужното за стабилно правителство. Иначе отваряме зайчарника, там падишахът потрива ръце и се забавлява.

Не трябва да го допускаме! Нека партньорите отговарят на въпроса кой е злото. Злото е ГЕРБ и то трябва да бъде изчистено максимално бързо.

- Като пловдивчанин как оценявате резултатите от изборите в града?

- Интересно се получи, г-н Борисов загуби двата големи града - София и Пловдив. Защо ли? Ами защото се проведоха по честен и прозрачен начин. Определени квартали не успяха да гласуват с корпоративен и купен вот. Ако върнете предните избори, ще видите, че оттам идва разликата. Това е истината.

- Вие защо не се кандидатирахте от Пловдив?

- Изборите са национални, не местни. Решихме да се изправя с името си в Перник и Пазарджик срещу компрометирания модел в тези два прекрасни български града. За Пловдив си имахме много достойни кандидати. 

Станислав Балабанов е едно от най-популярните лица в партията на Слави Трифонов. Млад, образован, от Пловдив. Ерген. Част от екипа на "Шоуто на Слави" и телевизия "Седем осми". По време на заседанията на Националния кризисен щаб миналата година стана популярен като "репортера на Слави".