Малдивите, но не в туристическия им вариант. А по време на избори - това показа на профила си във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков.

Ето какво разказва той на профила си във Фейсбук:

"Ето тези Малдиви зад мен, които никой не познаваше. Наричам ги Невидяните Малдиви или Мълчаливите Малдиви извършиха своята Оранжева революция (цветовете на опозицията). Зад кулисите на лъскавите курорти, известни по целия свят, тук времето тече различно и разликата е цяла епоха. Времето сякаш беше спряло тук. С деветдесет процента избирателна активност бедните малдивци свалиха чрез напълно законни избори стария си президент Ямин и избраха за нов лидера на опозицията Мохамед Ибрахим Солих.



Само 40 хиляди гласа повече. Вижте ги тези малки, мълчаливи, но упорити мъже зад мен, наредени на опашка пред урните в 4 сутринта. Облекли празничните си ризи и излезли на своята тиха революция. Мотивирани, но без злоба, а с благост и решителност в очите, присъща на ултраноконсервативния ислям тук. Решени на всичко заради децата си. Една тиха революция, изтръгната от недрата на душата на един народ, уважаващ семейните ценности вместо лукса. Представете си, ако малдивците гласуваха като българите, загубили всякаква надежда, тук никога нямаше да има промяна.

Старият президент построи мост между Мале и новия квартал за 2 милиарда, задължени към Китай. Почти построи и откри нова обществена болница на 30 етажа върху пясъка, магистрали на островите и цели нови квартали, но на каква цена? Забрави гражданите от малките острови, които тънат в мизерия и те го наказаха с единственото си останало оръжие бюлетината.



Прилича ли ви всичко това на нещо познато... Опозицията, подкрепена от Индия, почти нямаше кампания в медиите, нито билбордове, но от ухо на ухо и от човек на човек, село по село, постигна целите си. Управляващите имаха всички медии и бюрокрацията на своя страна, парите на Китай, но загубиха. ЕС и ООН имаше опасения за манипулация на изборите, но малкото чужденци, които рискувахме живота си да дойдем тук като външни наблюдатели, видяхме изненадващата победа на опозицията в едни наглед спокойни и предрешени избори. Сега трябва да се гледа напред. Добро утро, Мале. Изводите за нас.



Асфалтът и тухлите са важни, но не са по-важни от живота на децата и хората. Дори и тук на пъпа на света, Индийския океан."