На днешната пресконференция на БСП, от която отсъстваше председателят Нинова, оргсекретарят Кирил Добрев отново разказа за шуробаджанащината и нападението на журналисти от страна на управляващите. Ето какво се случи след това:

Илиана Беновска: Дълбокоуважаеми г-н Добрев, казвам го неслучайно в началото! Поздравявам Ви за патоса, с който изтъкнахте „шуробаджанащината” и нападенията в ефир над журналисти. Ще си позволя няколко въпроса по този повод. Моля Ви, сложете си ръка на сърцето и погледнете тук, вдясно от мен това хубаво момиче - Деница Гацинска, репортер в „Радио К2”, за която, Вие, лично ме помолихте да не Ви задава едни въпроси в Народното събрание, така ли беше?

Кирил Добрев: Имал съм разговор с Вас, но не на тази тема. Ако искате, можем да влезем в детайли в разговора?

Илиана Беновска: Не на тази тема?!

Кирил Добрев: Не на тази тема! Ето, с ръка на сърцето Ви го казвам!

Илиана Беновска: Коя е тази тема?

Кирил Добрев: Задайте ми въпрос и аз ще Ви отговоря, няма никакви проблеми!

Илиана Беновска: Темата беше защо Вие ще излезете от парламента, има ли атака срещу Вас, за да останете само в ИБ? Така ли беше?

Кирил Добрев: Това въпрос ли е?

Илиана Беновска: Това беше темата. Не, не съм приключила. Вторият ми въпрос по тази тема е: Знаете ли, че има устна забрана от страна на лидера Корнелия Нинова да идват народни представители и представители на ръководството на БСП в „Радио К2” и лично при мен в „Беновска пита” в „Канал 3” и при нас идват само онези депутати или партийни функционери, които сами решават, а пресцентърът им забранява? Моля, ако нямате отговор да изследвате този въпрос. И лично Вас да Ви попитам колко пъти Ви каних и Вие не дойдохте? Надявам се да се осмелите без партийно разрешение!

И сега по политики. Защо скромно и мълчаливо премълчавате, че загубихте изборите в две много малки населени места, частичните местни избори - Вълчидол и Трън? И как на този фон се каните да спечелите София - виждам, че сте се активизирали - след като не можете да спечелите в две села? 

И последен въпрос: Красимир Янков, Ваш колега в БСП и претендент за председателското място на предишния конгрес, заяви, че „БСП се занимава с битовизми“, а не с политики. И по този повод да питам и г-н Стойнев: Защо премълчавате, че България е четвърта по БВП и пета по икономически растеж в Европа по изследването на Евростат? И кога ще чуем мнението Ви за предстоящия бюджет, кога ще го видим - Вие казвате, че имате готов, за да говорим за политики? Благодаря!

Кирил Добрев: По битовизмите, Беновска. По първия въпрос за разговора с репортерката Гацинска, е свързан с последния, който се нарича Красимир Янков. По една и съща релация бяха и двата въпроса,ето с ръка на сърцето, ти, знаеш много добре!

Илиана Беновска: Какво беше?

Кирил Добрев: Но ако държиш личните разговори да станат достояние, аз мога да отворя и други разговори, които сме водили, свързани с лицето Георги Гергов и т.н.

Илиана Беновска: Давай! И за Бойко Борисов също можем да кажем! Нали?

Кирил Добрев: И за Бойко Борисов можем да кажем…Но никога, аз все си мисля, че трябва да има някаква хигиена и някаква граница в разговорите, ако искаш да ни продължат. Но никога, по никакъв повод, гледам те в очите и ти казвам, не съм искал редакционна намеса на каквото и да било! Обратно, двамата с теб сме коментирали нещо, което е излязло и сме го обсъждали. Можем да спрем и да го обсъждаме! По-нататък, дали има забрана за „Радио К2” и „Канал 3”.

Илиана Беновска: И за „Беновска пита” специално!

Кирил Добрев: И за „Беновска пита“. Връщам те на няколко пресконференции, на които зададох въпрос: Вие с Антон Тодоров ортаци ли сте и общо предаване ли водите?

Илиана Беновска: Не!

Кирил Добрев: Докато има предаване такова, като на Антон Тодоров, в което се плюе и храчи по народни представители от БСП, БСП няма да участва в такова предаване!

Илиана Беновска: В „Радио К2” няма такова предаване и в „Канал 3” вече няма такова предаване!

Кирил Добрев: Направи си пресконференция и си я води ти!

Илиана Беновска: Ще си направя! Отговори ми, в К2 няма!

Кирил Добрев: Никога, по никакъв предлог няма да премълча резултатите от изборите. За мен, за нас вече изразът „морални победи” не съществува! Да, ние загубихме тези избори! До мен е секретарят в отдел „избори”, който ще Ви даде допълнителна информация. Аз няма да избягам от политическия въпрос и политическата отговорност. 
И ,какво беше… По политиките ли беше?

Илиана Беновска: Кога ще ми гостуваш?

Кирил Добрев: Дали ще ви гостувам или не ,все пак , е въпрос на личен избор. А преди това трябва да минем , отзад, през тези прекрасни дами ,които отговарят за участията помедиите.

Илиана Беновска: За да забранят. Добре.

Кирил Добрев: Ние загубихме тези избори по начина и по системата, по която те се провеждат, казвам го абсолютно откровено и открито. Ако трябва да говорим за Вълчидол, там говорим за една, освен икономическите интереси, освен икономическия натиск, говорим и за една коалиция между ГЕРБ, „Патриоти” и ДПС. Една тройна коалиция, която не знам как се вписва в морала на Валери Симеонов и на „Патриотите” участие с ДПС. Ние сме участвали с ДПС на избори и не го крием. Схемата е елемент от изборите. Имаме една партия, която особено в по-малките общини, буквално се е слява с властта. Усетих го на собствен гръб. Ако Вие имате желание на следващите избори просто да Ви поканя да видите как се провежда предизборна кампания в населено място под 3-4 хиляди души. Когато имаме морално деградирал кмет, отстранен заради конфликт на интереси, участник в катастрофа, причинил тежки телесни повреди. Но той продължава да бъде основният работодател, картофопроизводител и как надниците от 20 лева скачат на 50. Не защото картофите тази година са по-скъпи, а защото изборите са свързани с ваденето на картофи. Това е нивото. И когато Беновска ми задава въпроса как ще се оправим в София – аз за София съм далеч по-спокоен, отколкото за тези общини, които са превърнати буквално във феодални владения.

Илиана Беновска: Защо?

Кирил Добрев: Защото хората в София имат далеч по-голяма свобода, отколкото имат тези зависими хора в малките общини, където казах, че общината е основен работодател. Където казах, че един-двама земевладелци наемат на работа на кампании тези хора, които са останали да живеят в тази община. И го казвам с болка. И единственото нещо, за което ще работим и което ми е лайтмотив, е да дам правото на хората да гласуват свободно. Да дадем право на хората, да гласуват свободно. Нищо друго не искам. Знам, че резултатите на БСП ще дойдат от самосебе си при възможност на хората да гласуват свободно. Имахме, апропо, такъв избор, Вие сами можете да се сетите последно, където хората можеха да гласуват свободно, защото ГЕРБ просто не си харесваха кандидата.

Драгомир Стойнев: Може ли и аз да отговоря, тъй като и към мен имах чест да зададете въпрос за икономическия растеж. Благодаря за въпроса, но ми е странно, че пръв именно с този патос говореше Цветан  Цветанов! Може би има голямо разбирателство между Вас за този прословут икономически растеж.

Илиана Беновска: По-спокойно, по-спокойно! Какво общо имам аз с Цветанов?

Драгомир Стойнев: Не, явно се впечатлявате от едно и също нещо. Отидете във Враца и кажете на хората, на които ще им закриват болницата, че имаме толкова висок икономически растеж. Защо не отидете директно при протестиращите полицаи и не им кажете за този прословут икономически растеж или при пожарникарите, които също протестират заради икономическия растеж. Или при онези възрастни хора, които се чудят защо няма индексация на пенсиите, защото виждате ли ние имам един огромен икономически растеж. Как бе сменен и кога начина, по който се изчислява БВП, самата методология, Беновска, която направи Евростат за смяната. Но когато беше старата нека не забравяме, че имаше период, в който ние обърнахме цялата икономика от отрицателен икономически растеж, който аз заварих, го оставихме на положителен от 2,1%.

Илиана Беновска: Този ръст е и от вашето управление!

Кирил Добрев: Другите медии имат ли желание да задават въпроси или ще обсъждиме Беновска?