Бесен скандал в ефира на bTV спретнаха председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и водещата на предаването "Лице в лице" Цветанка Ризова. Причината бе пост на лидера на ИТН Слави Трифонов, в който той нападна бившата си колежка заради твърдения на Бойко Борисов, че той е говорил с него за сформирането на кабинет преди да бъде обявено правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Имате нещастието да гостувате в "Лице в лице", съжалявам за това, каза Цветанка Ризова на Йорданов.  

Винаги съм бил щастлив да общувам лице в лице. Репликата е към един пост на Слави Трифонов от преди два дни, отвърна ѝ той. 

И един ваш, припомни му тя. 

Аз съм съгласен с това, което каза, но понеже зрителите не знаят, аз съм щастлив да гостувам, каза на свой ред Йорданов. 

"Спекулира се с темата, хубаво е за зрителите, които не са имали щастието да гледат предаването, за да изравним баланса, ще прочета какво написа Слави", каза още той и прочете поста на Трифонов за Ризова. 


 

Литературното четене е в малко повече. Какво е целял Слави, попита Ризова, опитвайки се да прекъсне Йорданов.  

"Постът на Трифонов е за това предаване и е инспириран, защото вие цитирате само Борисов. Предното ми гостуване водихме същия разговор. Казахте, че се е разбрал за министри. Аз ви казах, че Борисов лъже. Той лъже по един и същ начин. Ходете го питайте защо. Въпросът е защо вие не кажете, че Борисов е разговарял за състав на кабинет, но Трифонов казва, че не е вярно. Ако бяхте го казали така, нямаше да има този пост", отвърна ѝ Йорданов. 

"Аз съм за свободата на словото, за свободната воля, но не обичам да правя хората нещастни насила", каза му пък Ризова.

Тогава Йорданов я ядоса още повече, като каза, че е щастлив, че има възможност да се договаря с нея какво ще говорят предварително. 

"Не сте се договаряли с мен какво да си говорим предварително. Разбирам тази провокация. 

Вие може да сте сънували договорка с мен, може да сте ме сънували нощем, призори, да сте си мислите, че сте се договорили. Аз как да ви попреча да изпитвате чувства, емоции, да си спомняте сънищата си? Със сънища не споря", каза още тя. 

"Понеже сте добър журналист надявам се да запомните, че Трифонов казва, че Борисов лъже и има друга теза. Надявам се да вметнете това изречение следващия път. Като повдигнете тази тема със следващ ваш гост да кажете, че Трифонов казва, че това не е вярно", призова я номер две в ИТН. 

Ризова отвърна на провокацията и го попита: "И сега въпросът е друг. Защо смятате, че Борисов лъже по тази тема. Защо този сюжет е такъв?". 

"Защо лъже не знам, знам само, че лъже, защото съм участвал и в двете срещи. Вътре присъстваха и хора от ГЕРБ. Нито един представител на ИТН не е разговарял с ГЕРБ и Борисов за кабинет. Ако някой казва обратното да посочи кога, с кого и къде. 

Борисов много често казва неща, които не са верни", отсече Йорданов. 

А защо не го попитате лице в лице, защо го прави, контрира го Ризова. 

"Мисля, че се изяснихме. Искате ли да го питате когато се срещате в парламента.

Това не ми е проблем, той е на една банка от мен. Има хора, с които не искам да говоря в парламента. Кирил Петков също е лъжец. И е лъгал. Включително тук в bTV той каза, че Слави му се е обадил да иска един милиард. Откровена лъжа. Никой не го попита да уточни.

В крайна сметка се вижда кой е прав - и за Македония, и за бюджета на Василев. Така както е представен бюджета, няма да получи нашата подкрепа", отсече Тошко.

"Той е бюджет на хартия. Има заложени разходи, които няма от къде да дойдат. Разходите са 30 милиарда повече, а приходите не са мръднали. Нито НАП, нито митниците ще съберат 30% повече, защото Василев е поискал. Този бюджет е фалшив", обясни той. 

Йорданов коментира и правосъдната реформа, в която, по неговите думи, ИТН не участва. 

"Вчера гледах обща сбирка на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС. Те си излизат с общ проект за Конституция, да си го правят. Ако си мислят, че ще ни стоварят един проекти ще искат подкрепа, това няма да стане. Първо трябва да мине през нашите експерти. Има само едно обаждане на Христо Иванов, в който той ме покани да се срещнем. Аз му казах да изпрати писмено това, което предлага, за да се запознаят експертите. Не бяхме поканени на тази среща", каза съпредседателят на ИТН. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук