Голям скандал избухна в Народното събрание (НС). Депутати от БСП поискаха спешно да бъде извикан шефът на ДАНС, който да даде информация за изгонването на 70 руски дипломати. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Корнелия Нинова обяви, че социалистите стопират преговорите с „Продължаваме промяната“ (ПП) за съставяне на ново правителство.

„Нека в 18 часа да започне това изслушване, а до тогава да гласуваме бюджета. Нарушавате Конституцията“, каза от трибуната Десислава Атанасова към председателят на парламента Мирослав Иванов.

„Не може да ни казвате какво да правим. Залата иска да гласува нещо, вие пречите и нарушавате конституцията и отгоре на всичко ни казвате какво да правим“, това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

Депутатите настояха и премиерът в оставка Кирил Петков да бъде изслушан.

„Предлагам да успокоим тона в залата. Очевидно цялата зала иска изслушването на Петков и шефа на ДАНС. Това е безпрецедентен случай в историята на дипломацията въобще. Целият народ е настръхнал и го знаете това. Ние трябва да имаме информация“, заяви пък Йордан Цонев от ДПС по повод решението на министър-председателя в оставка да изгони 70 руски дипломи.

Точно в този момент обаче при Иванов се качи и предшественикът му Никола Минчев.

Не слушайте предишния председател, защото той си отиде заради такава процедура“, заяви Цонев.

Въпреки това Иванов продължи да шикалкави и да не повдига темата за изслушването на Петков и шефът на ДАНС.

Ще го извикаме - няма къде да отиде“, заяви пък Вигенин щом седна на председателското място на НС.

Тогава на трибуната се качи Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН) и започна да говори за бюджета, но в залата настана суматоха и част от депутатите наскачаха от местата си. 

В крайна сметка се стигна до гласуване и депутатите решиха с пълно мнозинство, че на закрито заседание ще изслушат Петков и шефът на ДАНС.

ОЧАВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!