Ако Народното събрание не успее да избере председател, няма разпускане, а отиване на нови избори. 

Без председател работата на НС не може да продължи. Оставаме в първото заседание, докато не се изберат председател и заместник-председатели.

Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Кворумът е този, който е бил, когато вчера народните представители положиха клетва и заседанието беше прекъснато", каза тя преди днешния повторен опит за избор на председател.

"Николай Марков не може да положи клетва преди избора на председател, защото заседанието е учредително. В Конституцията са посочени стъпките, по които то преминава. Не е достатъчно Марков само да подпише клетвения лист, а трябва да изрече клетвата и устно. За да се закълне, трябва първо да бъде избран председател на парламента, поясни конституционалистът.

Във връзка с желанието на Христо Иванов да се оттегли от парламента доц. Киселова посочи, че днес той може да участва в гласуването за председател, защото преди гласуването на оставката му той има пълноценни права на народен представител. Оставката на Иванов също може да се гласува едва след избора на ръководство на парламента.

Конституцията не предвижда участието на президента, освен с указа за свикване на парламента, каза тя относно липсата на реч на държавния глава при конституирането на 50-ото Народно събрание.

Или да се смени преговарящият екип, или да се смени кандидатът за председател на парламента, предлага конституционалистът за разрешаването на възникналата криза.

Доц. Киселова не изключва да се появят "политически номади".

След регистрирането на парламентарните групи президентът ще проведе консултации и едва тогава може да се премине към връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, отбеляза преподавателят по конституционно право.

При по-сериозна фрагментация на парламентарните групи не Конституцията се нуждае от промени, а е необходимо оздравяване на политическите партии, коментира Наталия Киселова в предаването "Преди всички".