Безпощадна присъда за ПП-ДБ, това ли е краят

Просто няма как да има работещо обединение между дясна и лява партия, категорична е бившият пиар на “Промяната” Диана Дамянова

Напрежението в коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” се покачва отново с оглед предстоящите в края на октомври месец поредни предсрочни парламентарни избори и новото редене на листи за народни избраници, пише “Труд”, позовавайки се на свои източници от редиците на ПП-ДБ.

Най-вече напрежението идва по оста “Демократи за силна България” (ДСБ), част от “Демократична България” и “Продължаваме промяната”.

Границата на търпението на ДСБ спрямо ПП е почти достигната, като настояват медийните изяви на коалицията да бъдат балансирани, а не на първа линия да се изкарват представители на “Промяната”.

Припомняме, че най-сериозното разминаване в политическите си линии, поне публично, двете формации имаха при преговорите за съставяне на правителство, провалили се в 50-ото Народно събрание. Докато ДСБ, оглавявани от ген. Атанас Атанасов, настояваха за съставянето на “технически кабинет”, то от “Промяната” отсякоха още в зародиш - шанс за кабинет в този парламент няма, а ППДБ следва да остане “конструктивна опозиция”.

В последствие пък на разговорите при втория мандат, отишъл при “добрите сили” по стечение на обстоятелствата след разпада на парламентарната група на ДПС, разговорите с останалите партии водиха единствено хора от “Демократична България” без нито един представител на “Промяната”.

“Още преди месец и половина ДБ поискаха две неща от ПП - да има единна медийна политика и да има ревизия на отношението на силите в коалицията, тъй като в началото отношението беше 1/3 за ДБ и 2/3 за ПП, а в момента съотношението може дори да е обратно.

За момента обаче развитие по този въпрос няма”, коментира пред “Труд news” комуникационният експерт и бивш пиар на “Промяната” Диана Дамянова.

И направи прогноза - ако все пак ПП и ДБ успеят да постигнат споразумение за общо явяване на изборите, то това ще е последният път, в който са заедно.

“Просто няма как да има работещо обединение между дясна и лява партия”, категорична е тя.

“Избирателите дават доверие на партия, за да бъде във властта. Когато за пореден път това не се случва, е логично да бъде наказано. Няма как с 14% от гласовете и да искаш да наложиш собствена програма, така че трябва да се научат на компромиси.

Мисля, че търпението на гражданите ще свърши с тези избори, като ако не се получи компромис, ще има доста голяма промяна в политическия пейзаж в страната”, смята Дамянова.

На обратното мнение е проф. Светослав Малинов, бивш евродепутат и член на ДСБ. “Мога да ви кажа, че със сигурност ППДБ ще се явят с една листа на предстоящите избори”, категоричен бе той.

До изборите през октомври нямало обаче време за реформа в коалицията ППДБ, но след тях ще се върви към единно ръководство, в което ще влязат и нови лица, което ще доведе, смята Малинов, до по-голямо обединение, а не разцепление на “добрите сили”.

Единственото решение според проф. Малинов за стабилно управление е в следващия парламент да се състави технически, надпартиен кабинет.

“Вариантите са два - да се направи тежък политически компромис, който ще е съсипващ за партиите - например ППДБ да се коалират с БСП или пък ГЕРБ с “Възраждане”, или да се състави технически кабинет. С оглед на настоящата фрагментация няма да излезем с ясен победител и с политическо мнозинство.

Отсега трябва да се работи за технически кабинет, дори и президентството съзря нуждата от това”, заяви професорът.

И призова - политическите лидери трябва да преглътнат егото си в името на тази цел и да видят примерите за подобни конфигурации в Западна Европа.