Безпрецедентен сеир в НС: От ПП-ДБ скочиха на „Възраждане“, а те...

Депутат от коалицията поиска хората на Костадинов да бъдат изключени от политическия живот на страната и призова за изграждане на „санитарен кордон" около партията

Пленарното заседание на парламента в сряда започна бурно. С декларация от името на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) депутатът Йордан Иванов призова за изключване на партия „Възраждане“ от политическия живот на страната.

Иванов определи политиките на „Възраждане“ като отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години насам. „Цели, които са заложени от поколения истински български патриоти като Васил Левски, който ни завеща да бъдем равни на останалите европейски народи“, каза той.

Според него „Възраждане“ предлагат „азиатско господство на държавата над всяка личност“.

Той припомни част от „злините“, направени от партията: бойкот на ваксинацията срещу Covid-19, тласкане към соцносталгизъм с призиви за физическо разправяне с политическите врагове, бойкот на присъединяване към Шенген и еврозоната, съпротива срещу борбата на украинския народ срещу руския агресор и помощта, която България осигурява.

Докато Иванов се аргументираше, депутатите от „Възраждане“, по примера на лидера си Костадин Костадинов, се обърнаха демонстративно с гръб към трибуната.

„Налице са предложения за законопроекти, силно напомнящи такива от Руската федерация. Целящи да ограничат права на малцинствени групи днес, но в бъдеще на всички български граждани.

Насаждане на радикален национализъм, който не е свързан с традиционните български ценности и разбирания, завещани от възрожденците ни, а национализъм, приличащ на решения на БКП от 80-те години“, продължи депутатът от ПП-ДБ.

Той обърна внимание и на „недопустими по грубост изказвания“, които отправят депутатите на Костадинов. Според него, „Възраждане“ е заплаха за националната сигурност.

Иванов призова за изграждане около нея на „санитарен кордон, който да включва най-малкото изключване на партия „Възраждане“ от всякакви колаборации по централни политически теми, както и отхвърлянето на техни позиции като опасни за България“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!