Като политическа партия, ДПС е разтревожено от факта, че в момента е на път да се сформира правителство с крайни националисти, заяви пред БНР бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи.
Според него след българското председателство на ЕС, за което има консенсус, в управляващата коалиция може да се развият центробежни процеси и кабинетът би имал кратък живот. Защото в една коалиция с явни националисти след година и половина ще се появят тенденции за разпадане, така както стана с Реформаторския блок при правителството "Борисов" 2 – сега отново ще се появят тенденции.

Очаквам и конфликт вътре в самата малка коалиция Патриотичен фронт – между самите националисти, които ще дестабилизират цялото правителство на Бойко Борисов, и от само себе си вече той ще трябва да решава дали да продължи с тях, заяви Лютфи.

Като отново подчерта, че ДПС няма да участва във властта, а само биха подкрепили определени приоритети, той обясни в какво ще се изразява подкрепата за ГЕРБ и новия кабинет: "Заявявайки тази наша позиция, ние казахме следното – предложихме на ГЕРБ да направят една програма, съгласувана с всички политически партии, до края на председателството на България на ЕС – тоест до първи юли 2018 година – с ясни приоритети, която ние ще подкрепим, без това да предполага участие на ДПС в изпълнителната власт".

Това го правим като националноотговорна партия, подчерта Лютфи.