В 7 часа дойдоха вкъщи, за да ми връчат призовка за разпит. Самият разпит бе насрочен за 10 часа. Следователите бяха вежливи, питаха ме какво правя в движение „Русофили“ и с какво точно се занимавам там. Това обясни пред "Труд" проф. Ваня Добрева, която освен активист на движение „Русофили“ е и член на Националния съвет на БСП.

Както БЛИЦ съобщи, днес стана ясно, че бившият главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов е бил арестуван.

За шпионаж: Щракнаха белезници на русофил и бивш депутат от БСП 

На разпит в спецпрокуратурата бе привикана и самата Добрева. 

"Отговорих им, че в момента организирам чествания на Юрий Венелин, а след това ще се заема и с отбелязването на годишнините на Иван Вазов и Софроний Врачански, които има опасност да бъдат неглижирани", добави тя.

"Казах им още, че пиша статии но не като член на „Русофили“, а като учен и изразявам възмущението си от махането на Пушкин, Толстой и Достоевски от учебниците по литература. Подчертах, че се тревожа от отпадането на Шилер и Гьоте от учебния материал.

Питаха ме и как се финансира движение „Русофили“, казах че не знам.

Зададоха ми и въпрос дали се познавам с Решетников. Отговорих, че съм се запознала с него на конференция в Самара. Казах им, че се познавам от конференция и с шефа на Американската академия на науките, който беше съветник на Клинтън.

Подчертах, че напоследък има тенденция центърът за стратегически изследвания към руското правителство да бъде представян като престъпна организация, което е абсурдно.

Подчертах, че не е добре да късаме духовната връзка с Русия, че е добре да имаме по-самостоятелна политика. Попитах ги дали викат представители на всички движения и неправителствени организации да им задават подобни въпроси", каза още бившата депутатка.

"Смятам, че това което се случва е политическа репресия", подчерта тя.

"Следователите ми казаха да остана на разположение, а на излизане срещнах Юрий Борисов да влиза в сградата. Той вървеше едва-едва, защото излезе преди дни от болница, където лежа с тежък сърдечен проблем", каза още проф. Добрева, която е и бивш заместник-министър на образованието в правителството на Станишев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ