В края на 2022 г. САЩ предложиха сделка с България за 200 милиона долара. САЩ предложиха да покрият покупките на нови оръжия на България, ако предадат старите си съветски ракети, включително С-300, на Украйна, пише в свой анализ bulgarianmilitary.com.

От кабинета на управляващия тогава Гълъб Донев запазиха мълчание – нито приеха, нито отхвърлиха предложението. Подробностите за това предложение станаха известни от отговор на Министерството на отбраната. 

Тези 200 милиона долара бяха част от програмата на САЩ за външно военно финансиране (FMF). Тези средства се предоставят на съюзниците от източния фланг на НАТО, като България, за да стимулират и компенсират даренията на военно оборудване за Украйна.

На 8 септември 2022 г. САЩ обявиха финансиране на стойност 1 милиард долара за България и още 16 държави от региона. На 7 октомври 2022 г. Американското посолство в София потвърди, че Конгресът на САЩ е одобрил близо 40 милиона долара за България.

Тези средства бяха предназначени да компенсират хуманитарната помощ на България за Украйна и да подпомогнат формирането на многонационална бойна група на НАТО на българска земя.

През декември 2022 г. делегация на САЩ посети България.

Тяхната мисия беше да убедят временното правителство да участва в програмата FMF, като изпрати съветската военна техника в Украйна. Според неофициални информации американците са предложили модерни системи за противовъздушна отбрана NASAMS на България в замяна на техните ракетни системи С-300 на Киев.

 

 

През този период ръководеше кабинета на Гълъб Донев.

И президентът Румен Радев, и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов публично се обявиха против България да даде ракети на Украйна. Те се аргументираха, че това ще отслаби способностите на Българската армия и отбелязаха, че прозорецът за „триъгълни“ сделки за смяна на въоръжението е затворил в средата на 2022 г. при кабинета на Кирил Петков.

Президентът Радев посочи още, че българското законодателство забранява изваждането на оръжие от военните запаси без предварително осигуряване на замяна. Той предупреди, че замяната ще отнеме време и ще бъде на висока цена.

Съвсем наскоро, на 6 януари 2023 г., САЩ обявиха допълнителни 682 милиона долара военна помощ по програмата FMF. Смята се, че част от тази помощ е била предложена на България.

 

 

Преговорите в края на годината с представители на посолството на САЩ разкриха, че финансирането зависи от това, дали България ще предостави на Украйна системите си за противовъздушна отбрана [SA-5/C-200 и SA-10/C-300], боеприпаси и бронирани превозни средства.

В отговор дали това финансиране може да се използва за замяна на български системи за противовъздушна отбрана С-300 с американски NASAMS, от министерството посочиха, че всички варианти са били разгледани по време на военно-политически дискусии.

 

 

Размерът на финансирането ще зависи от конкретните параметри на военната помощ, която България може да предостави на Украйна.

От Министерството на отбраната твърдят, че България не е отказала помощта, а по-скоро предстои да се договори с американците.

Министерството на отбраната инициира дискусии и с още 10 партньорски страни от НАТО и ЕС – Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Испания, Норвегия, Холандия, Дания и Белгия. Целта на тези дискусии беше да се проучат възможностите за придобиване, разгръщане или предоставяне на заместващи отбранителни способности чрез „кръгови“ или „триъгълни“ транзакции в замяна на помощ, предоставена на Украйна.

Министерството съобщи, че макар някои възможности да са идентифицирани, капацитетът им е бързо изчерпан поради бързо развитие и забавяния, причинени от тромавите административно-правни процедури за вземане на решения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук