Водната криза в България и предстоящият вот на недоверие в парламента са водещи теми в редица чуждестранни издания, пише БГНЕС.Съобщавайки за наближаващия вот, внесен от БСП срещу правителството на премиера Бойко Борисов, “Евронюз” коментира: „Българското правителство е изправено пред вот на недоверие в парламента, тъй като крановете пресъхнаха за хиляди хора в близост до София“.

Телевизията съобщава за ареста на министъра на околната среда Нено Димов и уволнението му по-рано този месец.

Във връзка с протестите на перничани срещу ежедневния недостиг на вода „Евронюз“ е потърсил коментар от главния стоманодобивен завод в Перник, но досега няма отговор от него.

Във вчерашното си издание „Болкан инсайд“ пише: „Перник, в който живеят 82 000 души, се бори с водоснабдяването си заради пресъхването на близкия язовир Студена. Оттогава властите налагат строги водни ограничения и язовирът е в процес на реконструкция. Изказаха се обаче опасения, че подобни проблеми могат да засегнат и други райони на България.

Язовирите Тича и Цонево, и двата край Варна, Асеневец край Сливен, Дяково край Дупница и Бели Искър в Рила планина са с по-ниски от обичайните си нива… Изглежда, че ситуацията е резултат както от лошо управление на водните ресурси, така и от непрекъснатото сухо време. През последните 30 години е изграден само един нов язовир, който подпомага снабдяването с питейна вода и промишлените нужди“.

За кризата с водоизточниците в България съобщава и арабската „Ал Джазира“. В репортаж, посветен на ареста на българския екоминистър, се казва: „Социалистическата партия – най-голямата опозиционна партия в страната – заяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Борисов, обвинявайки го, че не е осигурило правилни политики за вода и чист въздух, което води до водни ограничения в Перник и сериозно замърсяване на въздуха в много български градове. Вотът едва ли ще мине, тъй като правителството се радва на подкрепата на малка популистка партия и може да осигури парламентарно мнозинство“.В коментар по темата агенция Ройтерс допълва: „България, член на Европейския съюз, е изправена пред сериозни екологични предизвикателства, между които замърсяване на въздуха от промишлени емисии, замърсяване на реките и обезлесяване“.

Според „Обзървър“ внесеният вот на недоверие е „заради липсата на напредък в борбата срещу корупцията“, като са цитирани думите на лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова: „Борбата с корупцията е проевропейска политика, а не антиевропейска”.

Шансовете да се събере мнозинство за вота на недоверие, са ниски, коментира изданието.

Акцент в предстоящия вот според „Блумбърг“ е кризата с боклука.

„Борисов, трикратен премиер, който е на половината на третия си мандат, няма пряко парламентарно мнозинство. Но се очаква той да оцелее в предизвикателството с подкрепата на малка популистка партия и независими законодатели, които му помогнаха да победи в четири вота на недоверие от 2017 г. насам“, пише агенцията. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!