С днешния Съвет се направи обобщение на ситуацията в Европа. Единствената хубава новина е, че следващата седмица няма да ходим до Брюксел. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с евролидерите. 

"Една по една всички държави въведоха мерките, които ние започнахме да въвеждаме от 28 февруари. Някои са много закъснели и затова сега действат панически. А някои направо рушат репутацията на ЕС. 

Обещаха ми до 22 часа всички наши сънародници, които са спрени по границите на Полша, Хърватия, да бъдат прекарани с полицейски ескорт и да си дойдат в България", заяви той.  

"Правим всичко възможно да приберем сънародниците си зад граница, но това не означава, че като се приберат, ще тръгнат по гости. Ще бъдем изключително строги. Никак не е приятно да затваряме град и да харчим пари.

И тези туристически компании, които си позволиха да ни докарат толкова туристи. В същото време, сега са ги докарали в хотел на "Лъвов мост". Сега целия хотел на Лъвов мост го поставяме под карантина", подчерта премиерът. 

"Единственото доказано лекарство до момента е асоциализацията", каза още той. 

По думите му, страната ни се дава за пример. 

"Взе се решение, очаквам да ни кажат кога, за затваряне на границите на ЕС с държави от трети страни", съобщи още премиерът. 

"Пътувания екскурзии, разходки - абсурд. Ще останат само тировете, които разкарват стоки товари, храни, медикаменти. За България е изключително важно, защото нашата индустрия работи за износ. 

Като спрем доставките, нямаме производство, другите бързо ще се реорганизират и ще започнат да си ги произвеждат там, и после няма да може да си ги върнем. Затова е важно на работните места да се спазват всичките мерки - маски, дезинфекция, разстояние.

Важна е дисциплината на самите работници. 

Дано поне голяма част от българите го осъзнават. Ако бяха слушали съветите колегите от Малта, Кипър, Гърция, Италия, където бежанската вълна не е спряла...

Ние продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението с Турция работи - това допълнително натоварване го няма.  В другите държави комбинацията нелегални миграни и коронавирус, е невъзможна за справяне", каза още Борисов.