Близнашки със скандално разкритие: Олигархичният кръг на Прокопиев назначи Христо Иванов за министър

Победата на Радев се случи, защото Борисов беше наказан за Плевнелиев, смята бившият служебен премиер

Христо Иванов си беше кандидатура на президента Росен Плевнелиев. Аз го отхвърлих отначало, но той настояваше. Запитах защо ни е човек, който беше абсолютно неизвестен. Моята цел беше да успокоя страната и исках да намерим по-солидна фигура. Оказа се, че и освен президента, има още един олигархичен кръг – на Иво Прокопиев, който е повлиял.

Това каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки по отношение на назначаването на Христо Иванов за правосъден министър в ръководения от него кабинет, предаде "Канал3".

"Бях предупреден, че Иво Прокопиев е бил категорично против моето назначаване за министър и аз си спомням интервюто, което дадох за един от неговите вестници и журналистката буквално трепереше", заяви той, като добави, че не е изненадан ни най-малко от изплувалите стенограми. "Дирижирането продължава и се повтарят едни и същи грешки", оцени бившият служебен премиер.

По отношение на представянето на служебния премиер Близнашки коментира: "Ако Огнян Герджиков ме беше попитал дали да се захване с тази работа, щях да му кажа да не го прави. Всички се обърнаха срещу него и това се очакваше да се случи. Той не е политически човек, а по-скоро политиката за него беше хоби. Подлагат го на един доста груб натиск. Това не е човек на политиката и имаше много непремерени изказвания, дори когато беше воден от най-добри намерения. Той се остави да бъде доминиран от президента и да следва сляпо неговите указания."

По думите му неговото служебно правителство е свършило огромна по обем работа, той е успял още в началото да наложи волята си и всичко е минавало през него.

Той коментира протестите срещу правителството на Орешарски, като изрази мнението, че те са били в най-голяма степен морални, въпреки че номера е имало и например Реформаторите са се опитвали да организират свой протест.

За победата на Румен Радев на президентските избори Близнашки категорично заяви, че се е случило нещо съвсем ясно: Бойко Борисов е бил наказан за Росен Плевнелиев. "Избирателите решиха, че трябва да се търси друго решение и генералът беше нов човек. Заслугата не беше на Корнелия Нинова", смята той.