Пълен произвол е сключването на сделки без стратегия за модернизация на армията. Това заяви председателят на БНД Николай Свинаров във връзка с анонсираното от премиера Сергей Станишев бъдещо приключване на сделката за купуването на корвети за нуждите на армията, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Нелогично е в последната година от управлението си БСП да обвърже няколко правителства напред с плащането на сделката, коментира депутатът от БНД Илко Димитров. Той обясни, че ако се похарчат толкова пари за корвети ще бъдат намалени средствата за купуване на друга техника, която е необходима за ново оборудване. Ако бъде реализиран този проект той ще дискредитира други, които са от важно значение за модернизиране на армията, добави той. Освен това стои въпроса как БСП ще си позволи да инвестира толкова средства в тази техника при положение, че непрекъснато намалява военния бюджет, добави Илко Димитров. Той смята, че армията се нуждае от превъоръжаване, което обаче да бъде балансирано.
България има нужда от свикването на Велико народно събрание и промяна на Конституцията, защото това е единственият начин да се смени политическия модел, заяви Николай Свинаров. Той изрази мнението, че дискусията за промяна за Закона за политическите партии и в  изборното законодателство няма да доведе до смяна на политическия модел. Свинаров определи реакцията на държавата по време на взривовете на боеприпаси в склада в Челопечене като правилна макар и закъсняла. Българските граждани близо час нямаха информация за това какво се случва, а трябваше да бъдат уведомени още на 10-та минута чрез медиите, коментира той. Николай Свинаров каза още, че се налага и промяна в Закона за управление при кризи, за да бъде подобрен режима за действия при такива ситуации. При взривовете в Челопечене имаше въпрос дали това е авария, криза или бедствие и кой механизъм да бъде приложен и това налага да бъде подобрен закона, добави той. /БЛИЦ