Мълниеносна инициатива в подкрепа на Украйна подеха водещи представители на всички парламентарни групи с изключение на БСП и "Възраждане". Днес в деловодството на парламента беше внесен проект на декларация, с която се обявява, че страната ни застава зад членството на воюващата страна в НАТО, пише Сега.

Документът е подписан от водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпартийките му Десислава Атанасова и Екатерина Захариева; лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата от движението Делян Пеевски; съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов; зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов и колежката му от партията Павела Митова.

За отбелязване е, че сред вносителите липсват политици от ПП.

В проекта на декларацията се „осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ“; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

В тази връзка, в декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна.

А българските държавни институции се призовават да продължат да оказват политическа, военна, военнотехническа, финансова и хуманитарна помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признаци граници.

От българското правителство се очаква да изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО, конкретно на предстоящата среща на върха на пакта през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри по пътя към членството на Украйна в НАТО.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук