Знам какво се случва на преговорите, говоря и с двете страни. Почти нищо, което се каза от предишните дни, нищо не е вярно. Преговорите не са дори на тема имена на министри, Те са на база тези и политики.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017 година.

"Случва се това, което направихме преди година и половина. След четвъртите избори, когато имаше контактна група, ние с господин Паси предложихме този подход - знаеше се какво трябва да се направи. Едни леви популисти тогава отказаха категорично да преговарят, защото не искали нищо с ГЕРБ. Сега пак се знае какво и как, но няма въпрос с кой. Петков и Василев преди бяха левите популисти, които отказаха да управляват с нас", заяви Плевнелиев. 

"Ще има правителство, ако Борисов, Петков и Василев са разбрали, че решенията за бъдещето се крият в уроците от миналото", заключи Плевнелиев.

Според него се променя принципът, на който се разпределя властта и това е важно. 

"Петков и Василев се надявам да са изминали пътя през последните три години, път, през който тези леви популисти надъхваха електората си "никога нищо с ГЕРБ", а лъжеха, арестуваха Борисов и вдигаха народа, ако са научили урока си, сега вече ще има правителство", смята той.

Преди казваха "никога нищо с ГЕРБ", "наричаха го сглобка", но не бяха честни с електората си" добави той.

"Ако Кирил и Асен седнат като демократи и кажат, че загърбват различията по важните теми за държавата, по другите да ги запазят, че не обичат ГЕРБ, но по определени теми кажат на електората си, че ще работят с ГЕРБ за благото на страната. Надявам се да са дошли на това ниво, на този честен демократичен подход - пазим различията, но по темите вървим напред", заяви президентът. 

"Ако Борисов погледне назад във времето ще разбере, че неговият най-голям враг е Румен Радев. Тогава служебни правителства и хора, които са му били служебни министри, са го арестували, високо вдигнатият юмрук на президента, не конкретни хора", каза той.

"Ако Борисов и ГЕРБ разберат, че врагът им е Румен Радев, а Кирил и Асен са готови да са честни към електората си, то имаме възможността да направим едно нормално демократично правителство. Радвам се, че Мария Габриел е приела да свърши именно това", каза Плевнелиев.

Според него, ако ГЕРБ се заиграе с Радев и партиите зад него, ще изгубят много.

"Борисов е натрупал мъдрост, която ще му помогне много", смята Плевнелиев.

Борисов не ходи лично на срещите и дава шанс така. Жените са винаги много по-отговорни и търсят решения. Поради това, че са отговорни, те ще търсят правилните решения за България. Безкрайно ще се гордея, ако Мария Габриел стане първата българска жена, редовен премиер на страната", смята той.

Според Плевнелиев ДПС трябва да бъдат интегрирани във властта. По думите му би било добре да се разберат и с тях за някои назначения, за които техният глас би бил нужен. Това обаче според президента трябвало да стане по честен, демократичен и диалогичен начин.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук