Само преди седмица президентът Румен Радев взриви държавата с неуместна изцепка. Става въпрос за историческия скандал между държавния глава и поканената за служебен премиер Горица Кожарева.

БЛИЦ припомня, че Кожарева трябваше да представи състав на Министерски съвет до 19 август, за да може Народното събрание (НС) да гласува списъка с министри, а изборите да бъдат насрочени за 20 октомври.

Уви, нещата не минаха така гладко, както бе предвидено и за първи път в най-новата ни история президентът отказа да подпише указ за служебен кабинет.

Ябълката на раздора се оказа креслото за шеф на МВР. Държавният глава изрази убеждението си, че Калин Стоянов предизвиква прекалено голямо политическо напрежение и е редно да бъде сменен.

Чутовен скандал на "Дондуков" 2: Радев направи немислимото, Кожарева с мълниеносен отговор

Горица Кожарева обаче реши да предложи именно него за ведомството, като се аргументира, че решението й е експертно, на база на разговори с професионалното ръководство на МВР, на ГДНП, на ГДПБ, срещи с областни ръководители и дори с редови полицаи.

Щом огласи решението си обаче тя срещна безпрецедентния и безапелационен отпор на президента, който каза, че няма да подпише указ за назначаването на служебно правителство в този състав и отлага изборите за неопределен период от време.

Това предизвика спонтанна демонстрация на служители на МВР, които в униформа излязоха пред сградата на "Дондуков" 2. При тях се появи Калин Стоянов, който се закани, че няма да отстъпи поста и нарече Кожарева "по-голям мъж от мъжете".

Тя на свой ред пък се запъти към Прокуратурата, където подаде сигнал до временно изпълняващия функцията главен прокурор - Борислав Сарафов, за оказва на натиск кой да бъде назначен на поста шеф на МВР.

Последваха нови срещи и съответно задачата за съставянето на служебен кабинет отново бе поверена в ръцете на в момента заемащия поста Димитър Главчев. Той смени трима министри в състава на сегашния си кабинет, единият от които именно началникът на МВР. На поста ще застане Атанас Илков.

Предложението допадна на президента и от вторник – 27 август България ще има нов служебен кабинет. Изборите ще се проведат на 27 октомври.

От Агенция БЛИЦ ви попитахме: „Какво мислите за скандала между Радев и Кожарева?“

36,51% от гласувалите са категорични, че това е поредната неуместна изцепка на Румен Радев, с която взривява държавата.

17,71% са на мнение, че Кожарева се е показала като „по-голям мъж“ от мъжете и е отстояла мнението си.

Голям процент от гласувалите – 11,82%, смятат, че политиците „ще се избият за власт – всеки иска той да лапне кокала“.

На четвърта позиция се нареждат хората с мнение, че ще се нагледаме на същите циркове и поредни избори. 8,23% са на това мнение.

7,66% от анкетираните мислят, че политическата криза се задълбочава все повече и повече, а 6,67% мислят, че от много време всичко е ясно – България е обречена на политическо безвремие.

 6,04% нямат мнение по казуса, а едва 5,36% от хората мислят, че кабинетът  „Главчев“ трябва да стане редовен и да се свършва с мъките.

Вече може да гласувате в новата ни анкета ТУКВ нея ви питаме: Ще спадне ли политическото напрежение с назначаването на кабинета „Главчев 2“?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!