Борис Джонсън се кани да се откаже от част от сделката за Брекзит

Европейските лидери настояват, че Обединеното кралство може да получи достъп до единния пазар на ЕС само в замяна на спазване на неговите регулации

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е на път да ядоса лидерите на Европейския съюз, като се отметне от част от споразумението за Брекзит, което подписа с тях по-рано, и се откаже от сближаващо търговско споразумение, съобщава London Evening Standard, цитиран от "Фокус".

Общността представи своята позиция в преговорите по-рано и повтори своя призив за равнопоставени условия между Великобритания и останалите страни от Европейския съюз, като се очаква Лондон да представи на свой ред исканията си днес, на 27 февруари.

Европейските лидери настояват, че Обединеното кралство може да получи достъп до единния пазар на ЕС само в замяна на спазване на неговите регулации.

Но въпреки риска от проточване на преговорите Джонсън може да игнорира техните искания. Според източник на правителството Великобритания ще продължи да търси „политическа и икономическа независимост“ от ЕС.

„Премиерът работи по мандат с искания, който изхожда от неговата предизборна програма, в която много ясно се казва какво ще търси той в преговорите и също представя какво не е приемливо за Великобритания. Каквото и да стане в края на годината, Великобритания ще възстанови своята политическа и икономическа независимост“, каза източникът.

Тази информация идва, след като премиерът подписа политическата декларация с Брюксел през 2019 г., в която се казва, че трябва да има „големи отстъпки, които да позволят равнопоставени условия“ между Лондон и Брюксел.

Споразумението ще окаже влияние на сфери като държавните субсидии за компаниите, за да се регулира конкуренцията им с тези от ЕС, правата на работниците и европейските екологични стандарти.

Въпреки това според източници от правителството, исканията на Лондон ще изхождат от твърдението, че новият мандат, който Джонсън спечели в изборите от декември 2019 г. му дава правото да налага нови условия в преговорите след Брекзит.

В своята предизборна кампания Джонсън обеща, че няма да има „политическа обвързаност“ между Лондон и ЕС, както и че ще се сложи край на ролята на Европейския съд и „пълен контрол“ на Великобритания в нейните води що се отнася до риболова.

По-рано съветникът на Джонсън Дейвид Фрост отхвърли по подобен начин исканията за спазване на европейските регулации и настоя за подписване на търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС „в канадски стил“.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние отхвърли тези искания по-рано. Освен това на 26 февруари той предупреди, че Лондон трябва да приеме общите стандарти на Блока, ако иска да продължи да получава достъп до европейския пазар.

„Готови сме да предложим на Великобритания суперпреференциални условия на достъп до нашите пазари – безпрецедентен такъв за трета държава“, каза той.

„Но дали това е нещо, което можем да направим без ясни гаранции, че Великобритания ще постави равнопоставени условия, за да се избегне нечестната конкуренция? Отговорът, страхувам се, е прост. Не можем“, добави Барние.