„Имам две предложения за нови зам.-председатели на партията - Томислав Дончев и Даниел Митов. Защо тях? Със сигурност има много достойни хора, но с този избор ясно заемаме мястото си в център дясно, като евроатлантическа партия.“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националния съвет на партията, чието заседание се проведе онлайн.

„Не знам дали трябват много думи. Искам да благодаря за номинацията и се надявам, че оттук нататък предстои много работа и оправдаване на доверието. От повече от 20 години съм в българската политика и винаги сън принадлежал към десницата“, заяви Даниел Митов.

„Истината е, че в момента, когато трябва да направиш политически избор и да решиш проблем, свързан с обществото, правиш стъпка. Тя има различни философии как се решават проблемите. Те биват леви, десни, центристки и т.н. Всеки, който прави избори, за да решава проблеми, неизменно влиза в парадигмите на ляво и дясно“, каза Митов.

По думите му както пред България така и пред Европа стоят тежки геополитически предизвикателства. Той е категоричен, че страната ни трябва да заяви ясни принципи.

„Понеже си говорим за геополитика, трябва да кажа какво ми направи впечатление от вчера. Тогава имаше среща във формат Б9 в Букурещ. На нея беше приета декларация. На нея участва и президентът Румен Радев“, заяви той.

„Ние видяхме прессъобщение, което не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация. Президентът не само е скрил декларацията, а и се опитва да играе някаква мошеническа игра с тука има-тука няма с геополитическите позиции на България“, заяви Митов.

По думите му декларацията осъжда руските агресивни действия и военно присъствие в близост до границите на НАТО, включително и в района на Черно море. „Българският президент крие това“, отсече Митов.

Той запита защо Радев крие тази декларация и накъде тръгва страната ни така. 

Борисов се включи по темата: "Двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат - флирт с Русия, но когато Байдън говори на тази среща, не могат да кажат и нямат мъжеството и вдигнат юмрук там, да кажат, че не са съгласни", каза Борисов.
 
"Президентът се стреми просто към проруските гласове. В същото време обаче и нашите конкуренти от център-дясно заявиха подкрепа към него, затова сега мълчи пред НАТО. Когато искаш обаче да си приятел на всички, не си приятел на никого", заяви Борисов.

Той благодари на Митов, че го е забелязал и призна, че му е странно, че друг не е.

Във форума се включи и Томислав Дончев: 

"Доверието е колкото повод за радост, толкова и отговорност. Ще кажа 4 кратки неща. Първото е, че както всеки човек, без значение дали е на 20-40-60-70 или повече години, всеки ден той трябва да учи нещо ново и да се развива. С политическите субекти и с партиите и същото. Това не означава, че вчера сме били лоши или сме вземали грешни решения", каза той. 

"Второ - особен патологичен алгоритъм на българската политика в последните години е много от политическите сили да отглеждат радикални малцинства и с поведението си да ги радикализират още, а критерии за политически успех е кое радикализирано общество ще надделее над другото. ГЕРБ обаче не иска да разделя обществото. Учебникарски политиката е изкуството да живеем заедно", каза той, 

По думите му ГЕРБ трябва да е политическата сила, която да върне разговора на прагматическо ниво: "Политиката е да вземаш решения, не да правиш скандали", категоричен е той. 

"Четвърто - в годините назад, често, когато сме спорили, репликата, която ни е давала кураж е, че сме по-добри от другите. Обаче вече има хора, които не помнят другите, затова вече трябва да сме по-добри от себе си", завърши Дончев.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес на заседанието бяха освободени от ръководните си постове във формацията Йорданка Фандъкова, Десислава Танева, Димитър Николов, Менда Стоянова и още други известни лица от партията.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!