"Месеци наред, по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки и лъжи от сегашните управляващи. Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление", заяви Борисов на брифинга на ГЕРБ.

Борисов повтори думи на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция. "Можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ", цитира бившият премиер изказване на министър Василев и уточни, че построените трасета може да се транзитира дори над 30 млрд. кубически метра газ.

"Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация", обяви Бойко Борисов.

Той цитира и изказване на Александър Николов, в което казва, че дълго време е било прокламирано, че "Турски поток" щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години. "Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на "Булгартрансгаз". Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави 80 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби", посочи Борисов.

Само че това като се повтори една лъжа от 4-5 говорители хората започват да вярват.

Корнелия Нинова казва, че България трябва да възстанови разговорите с Газпром и доставките на газ, Асен Василев казва обратното. Когато двама вицепремиери казват две различни неща на кого да вярваме. Те не само не се уважават, те се мразя", каза още Борисов.

Ако аз съм журналист ще задам този въпрос, как убиват хора, агресорът Путин - жилищни сгради, детски градини, болници, а две неща се пазят като зеницата на окото. Нито един тръбопровод не е ударен и житницата, където се пазят храните за Африка. Поне не съм видял нито единна новина, ако има, ще се извиня, разбира се, заяви лидерът на ГЕРБ Борисов.

"Транзитът на руски газ през Украйна в момента е 105 милиона кубически метра на ден. Това е  35% от консумацията в Европа. Сложете нашите 5 млн. на ден. Какво ще се промени. Как се убиват, деца, разрушават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят - газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам", каза още той.

Жечо Станков обясни, че на него му се пада да разкрие най-голямата лъжа, че няма диверсификация на газа. "От 27 е спрян газът. До края на седмицата трябваше да е спряно напълно подаването на газ. А в момента потребяваме по 5-6 млн. кубика на ден", сподели той. По думите му само по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото необходимо количество газ за България.

"20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто", уточни енергийният експерт.

Според Жечо Станков управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени.

"80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрят ли компресорите в България, газ в Европа няма да има", разкри той.

Според Борисов само от тези 2,1 млрд. лв. 350 млн. са за най-добрите американски компресори, които да разпределят газа към Европа. "Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Асен Василев затова сега от Брюксел е чака-рака, толкова весел, защото всичко му е построено", отсече Бойко Борисов.

"Втората най-опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея", допълни Жечо Станков.

Третата лъжа е, че България ползва само руски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 г. успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от "Газпром". Това стана като вкарвахме газ от други места - САЩ, Катар и всички други възможни места", обясни още той.