Въпросът не е само да издигнеш еди-кой си, въпросът е какво мнозинство ще се събере, за да управляваш стабилно 4 години. В момента такова мнозинство, без „Възраждане“, без половината ДПС, няма по никакъв начин да е стабилно. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Вчера на Доспат комисията Пеевски и Костадинов гласуваха заедно. Кирил Петков, всичко. Те си се събират на мнозинство.

Това, което говорят пред медиите, няма нищо общо с практиката. Как се събраха вчера срещу кмета на ГЕРБ? Окей“, коментира той.

„Откога парламентът се занимава с кметовете? Вие представяте ли си сега всеки ден да пускаме сигнали и да искаме комисии срещу кметовете на другите партии? Това ли е ролята на парламента?“, попита той.

Те вчера ни демонстрираха мнозинство. Да им е честито. Вчера направиха мнозинство срещу мен Пеевски и „Възраждане“. Какво ще стане след месеци – само Господ разполага“, подчерта той.

Към днешна дата Пеевски, Костадинов, Денков са едно. Иначе къде е логиката да хващаш някой кмет и да го докарваш в парламента да го разпитваш?

Нямате отговор. И аз нямам“, заяви Борисов.

„Аз знам, че корупцията по високите етажи на властта в последните 4 години не се води. ГЕРБ не участва, няма нито един човек от първия етаж. Надолу имаме, нагоре нямаме“, обясни той.

Борисов беше попитан и за предоставената на медиите информация от Делян Пеевски за „касиерите в енергетиката“: „Не знам какво е оставил г-н Пеевски. Да ви кажа честно, вече не ме интересува.

За тия 4 години ние чухме всичко отвратително, грозно – кое истина, кое лъжа, между всички лидери, институции, убихме си авторитетите и хаосът е пълен.

Ние повече няма да се занимаваме с това – кой лош, кой добър. Определят хората“, заяви Борисов.

„Когато си много хубав, добър, красив, умен, народът те избира, ставаш първи, правиш реформи или правиш каквото си обещал“, добави той.

 „С мъка се запознах как върви строежът на „Струма“. Защото българите много обичате да ходите на Гърция, масово, стотици хиляди. От днес, ако ГЕРБ застъпи да управлява – минимум 5 години. А сега щеше да е готова. „Хемус“ сега щеше да е минала Търново. Оттук нататък минимум 5 години. Русе-Търново, сега щеше да е готова. Минимум 5 години“, заяви той.

„Булевардите на София са като зебри, чегъртани, грозна картина. От чисто нови булеварди направени от нас“, възмути се Борисов.

„Ние ще говорим какво ще направим, с какво ще надградим, какво ще изпълним. Това ще прави ГЕРБ. Другите нека си носят списъци, нека продължават да се замерят, нека тая омраза и разделение да върви. Ако им носи успех, разбирам“, подчерта той.

По думите му, след тези 4 години България във всяка сфера е назад.

„Аз съм казвал – единствените, които не сме правили коалиции, няма да правим коалиции, няма добро ДПС. Това ще обясним на нашите хора. Има добри български мюсюлмани“, коментира той.

Попитан за законите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост, той отговори: „Защо не сме ги приели досега? Докато беше сглобката защо не ги приехме? Защото се пазаряха само кой ще е главен прокурор и кой ще е шеф на КОНПИ“.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ