Искам и аз да изразя поредните съболезнования за загинали полицаи, за 32-годишния Петър Бъчваров, който от 8 години е в системата на МВР. Това заяви по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Искам да ви напомня, че преди 2 години подобни новини това никога нямаше как да се случи, преди 2 години това не беше тема за българското общество и ЕС. България имаше нула миграция, имахме перфектни отношения с Турция. Нямаше как да стане такъв инцидент, но ако това се бе случило, с президента Ердоган щяхме да сме на границата", добави той.

„Изключително слабо професионално ръководство на МВР, което вече 2 години бездейства. Радев незабавно трябва да смени Демерджиев. Всички смени в „Гранична полиция” ги направи той. Преките му ангажименти към границата – нула справяне, катастрофи с полицаи, дрогирани полицаи..

2 години има главен секретар, на когото няма да му кажете името. И да няма оставки в МВР  вече пореден случай... Представяте ли си Младен Маринов да е министър на МВР и да продължи да е на поста си?”, възмути се той.  

„Една след друга кадрили, смени, чегъртане. Две години Рашков чегърта, после дойде Демерджиев и чегърта хората на Рашков. Само чегъртане. Резултатът е навсякъде пълно с мигранти. Балканският път се върна в България! Заради Демерджиев и компания ще ни градят като маймуни. И да няма оставка. Това е нахалство”, заяви Борисов.

„При мен имаше нула мигранти. Само пари от Брюксел и похвали. Преди 2 години беше прекрасно, сега е разграден двор”, отсече той.

Той коментира и провелата се днес среща с представители на „Продължаваме промяната”. „Считам, че ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП показаха съвсем различно ниво, което отговаря на това, което искат хората – професионални разговори с идеи, със спор, кое как може да стане, защото всички искаме да стане.

Обърна палачинката: Петков подви коляно пред Атанасова, готви се да…

Такъв работещ парламент не си спомням десетилетия наред. Българите няма да плащат скъп ток, с огромно мнозинство мина в парламента.

В момента вървят и компенсации за бизнеса.

Има възможност да се надгради много, особено ако спрем да слагаме егото на първо място и да казвам кой с кой мандат какво може да направи.

Важно е да се седне и да се говори с г-жа Нинова относно социалния пакет, и с „Български възход”, и с „Възраждане”... По темите пенсии, заплати, медицина, здравеопазване, образование ползвайте и техния глас", призова той депутатите от партията.

„Днес няма победители и победени, има  много повече разум, мислене за народа, отколкото за егото и собствената партия”, подчерта Борисов.

„Народът ни каза, че не можем да правим сами правителство. Още по-лошо се отнесе към ПП и ДБ. Казаха ни съберете се и намерете вариант заедно да се работи. Затова не гледайте какво и с кой мандат. Никакво его относно мандатите - дали е с първи, втори или трети.

Ако така се нормализират отношенията между политическите партии ще се стигне до правителство по политики, където няма да има никакво значение фигурата на премиера и министъра, защото ще се върне истинската парламентарна демокрация и НС през тези свои форми ще контролира правителството. То ще е с кратък мандат - до лятото или до местните и европейските избори, но ако работи добре съм убеден, че никой няма да пита защо мандата се е удължил”, отбеляза още Борисов. 

Той благодари на президента Румен Радев, че не бърза с мандатите. „Той можеше много бързо да раздаде мандатите и нямаше да имаме време за всичко това”, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

„Във всички случаи ще предложим състав на правителство. Ако избързаме днес или утре, те няма да минат”, добави той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук