"Това е първото българско правителство, което няма приета управленска програма", това заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ на извънреден брифинг, който се провежда в централата на партията.

Редом с него са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев. От своя страна финансовите експерти на партията разбиха на пух и прах бюджета, предложен от кабинета "Петков".



"За първи път в историята ми се случва да гледаме бюджет за по 2-3 месеца", коментира в началото Бойко Борисов.

"Имам 30-годишен стаж в Министерство на финансите и нямам спомен да се прави бюджет така, като изключим 1997 година - знаете символ на какво е тя, да се прави бюджет месец за месец", каза Ананиев, който уточни, че по данни на новата власт се очаква дефицитът да е 4,1%, но "това не е истинската цифра".



"Това са изключително притеснителни тенденции, които ще доведат или до увеличаване на данъците или влизане в дългова спирала", каза още Ананиев.



"Не помним такава рекордна инфлация от 2008 година насам. Идва безразборно харчене на пари, а това е опасно", каза на свой ред Делян Добрев.

"Има притеснения, че политиката на правителството ще е да замени финансирането от Европейския съюз (ЕС) с дългово финансиране", каза пък Томислав Дончев.

"Всички с изключение на Кирил (бел. авт. Кирил Ананиев) са "просто Киро" и са млади хора и трудно се ориентират, то заради това аз съм длъжен да предупредя българите - когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще се усетите на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици.

Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме", каза лидерът на ГЕРБ. 

"На тези млади момчета искам да им кажа - за два месеца ви изчезнаха 4 милиарда от сметките? Та вие откраднахте 4 милиарда? Ами, ако са 8?

Защо тихомълком взимате дългове по половин милиард всяка седмица?", попита бившият премиер новите управляващи.

"В момента се дават пари на калпак без абсолютно никаква политика", категоричен бе Борисов.

"И пак да предупредя българите - дълговете ще станат толкова големи, че Еврозоната изобщо няма да им е приоритет. Само лихвите на година ще ни бъдат половин милиард.

Когато се усетите ще е много късно.

Вече всеки си гледа само сметките за тока. Смъртността от COVID е голяма, но гладът е по-силен от ковида.

Хората се чудят как да оцеляват! Инфлацията в магазините мина 30%, горивата гонят 3 лева, сметките са чудовищни, общините почнаха да спират уличното осветление. 

"Схемата на новия кабинет е ясна - дългове, раздаване на пари на калпак и докато издържим, пък другите да се оправят после", обобщи Борисов.

"Как Русия няма да си позволят такова изказване за НАТО и България като нашият главнокомандващ обяви, че Крим е Руски. Забравихте ли това? То е добре записано.

Чух, че завиждаме на успехите на Кирил Петков - напротив! Адски се радваме! Ние също живеем в България и искаме страната да е добре", каза Борисов.

Бившият премиер заговори и за договора за добросъседство със Северна Македония и обяви, че още по негово време в документа е било записано, че "двете страни няма и няма да имат териториални претенции към другата страна".

"Вчера актуализирахме третинка от нашия бюджет... от миналата година, а не бюджета за 2022 година. Кое го налага това? Защото, ако Господ е казал юни-юли ще зададем същия въпрос.

Абе, Г-н Петков, бе, не сме толкова плиткоумни, нали само преди месец-два казахте, че ще има 8 милиарда повече? Вие виждате ли ги в бюджета?

С техните си изказвани те ни подават въпросите. Ако ще съберат 8 милиарда от борба с корупцията, то защо взимат дългове?

Още си мислят, че са в предизборна кампания, още си живеят в този свят", заяви още бившият премиер.

"Сега нямам работа и чета забавни неща из мрежите. Даже мога да ви кажа нещо забавно - новата власт ще проверява всеки, които три месеца си плаща целите сметки за ток.

Не гледам и не слушам управляващите, а чета социалните мрежи. Там животът не е напудрен, а е такъв, какъвто е", така Борисов отговори на въпрос как може да се намали цената на тока.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!