Борисов хвърли бомба! Каза какво правителство ще направи

„Аз съм бил три пъти мисля, че 4 мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ“, каза той

Тези дни се наслушахме на червени линии, заклинания и какво искали техните избиратели. Правителство може да се случи само с първия мандат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на срещата при президента за съставяне на редовно правителство.

„Нашите избиратели, когато са ни наредили с 11% пред другите, не са искали да получават Денков и който и да е друг“, подчерта той.

„Чух някои колегите от БСП вчера, колегите от ИТН. Тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли на по-малки партии, ни постави в невъзможност да съставим правителство“, обясни Борисов.

Борисов обяви най-чаканата новина пред Радев: Съжалявам, но това е реалността

„Ще предложим правителство най-вероятно и ще го предложим на другите колеги. То ще бъде на малцинството“, посочи той.

„Аз съм бил три пъти мисля, че 4 мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ“, каза той в отговор на въпроса дали той ще бъде предложен за премиер. 

Борисов обяви, че той ще взема папката с мандата. „Кандидатът за премиер ще я вземе, аз ще бъда с него“, уточни той.

По думите му, той ще очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да отидем отново на избори. Другият вариант е да се смени избирателната система като в Гърция: "Те пробваха при Алексис Ципрас нашата, видяха какъв хаос създаде, и колегата Мицотакис направи два бързи избора, за да възстанови стабилността на Гърция".

"Ние в момента сме в хипотезата, че освен с първия мандат правителство не може да стане", подчерта той. 

По думите му, на закритата за медии среща Румен Радев и Томислав Дончев са си говорили за дронове и колко добре работят те в армейските системи.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че е логично разговорите между лидерите на партиите да се водят между тях, а не през медиите. „Те вече начертаха техните червени линии, които няма как да преодолеем по никакъв начин. Това е последният шанс, ако при тия преговори се разберем да получим някакво... особено колегите от ПП-ДБ, може да ни върнат жеста“, смята той. 

„Отчетохте ли, че България вече е донор на ЕС? Ние даваме повече, отколкото взимаме. Вследствие на тази 3-годишна политика да не усвояваме нито еврофондове, нито Плана за възстановяване. Ние най-бедните сме донори на богатите европейски държави. Има ли значение кой ще стане премиер, когато милиардите стоят в Брюксел и безвъзвратно са загубени?“, попита Борисов.

Рулетката се завърта! Борисов на крака при Радев на "Дондуков" 2 СНИМКИ

„Когато г-н Трифонов беше първа политическа сила, той не направи правителство. Сега, когато е предпоследен, иска да доминира правителство. Трябва всички да се успокоим. Имаме 1-2 седмици да премислим“, призова той.

"ГЕРБ като първа политическа сила с голяма преднина трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Ние не сме предопределяли нищо. Но ако и за това някой трябва да ни каже кой да бъде, по-добре да си отидем на избори", завърши той.