Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се пусна на живо във Фейсбук от Варна, за да коментира проблемите на хотелиерите и ресторантьорите във връзка с плановете за вятърни генератори по българското Черноморие. 

Вносител в Народното събрание на съответния закон е Ивайло Мирчев, а с 38 "за", 4 "против" и 6 "въздържал се" гласуваха предложението общинските съветници на редовната сесия на Общинския съвет във Варна. 

"Що се касае рибарите, почти няма град по морето да няма рибарско пристанище. Мисля, че всички са доволни. Ресторантьори и хотелиери във времето на К-19, когато светът бе скован.

Сега ни е лесно, но тогава затваряха държавите и всички гледаха как действа България, а ние действахме на усет и божия помощ. Ние бяхме единствената държава  в света, която не затвори нито църкви, нито манастири нито джамии. Мека и Медина затвориха, включително и православните храмове в Москва. Затова първи ние започнахме да отваряме при първа възможност", започна Борисов. 

"Още спорим с колегите колко повече щяха да загинат, ако бяхме оставили всичко, но щяха да загинат повече хора. Така или иначе поех ангажимент към хотелиери и ресторантьори, че основният удар , който понесоха..., и нашите славни доктори, сестри, лаборанти, които изнесоха битката с К-19, а някои и починаха от нея. Аз самият си спомням, че ние не можехме да пипнем по време на наше управление промяна на закон без обществено обсъждане. Завчера се видях за казаните за ракия. Сега колегата Мирчев - нали се среща с вас?", попита той. 

Ричард Алибегов от БХРА обясни, че на въпросната кръгла маса в НС повечето колеги пътували цяла нощ се е появил д-р Симидчиев, който казал, че Ивайло Мирчев е заминал спешно да Украйна и няма да присъства. 

"Ние винаги сме били партия, която зелените енергии, чистите, те са винаги били водещи. И в същото време соларните паркове много ясно приехме закона може да се изграждат само на неплодородна земя. За да може всичко да се пази. Винаги соларите на първо място сме ги слагали да бъдат по хотели, сгради обществени, покривите, за да могат да помагат за енергията, която трябва", обясни Борисов. 

"Когато вдигнахте шум, аз мислех, както в тази години, които сме управлявали, че законът е минал на обществено обсъждане, че експертите са се изказали", добави той. 

Има обаче разлика с Швеция. 

Той направи препратка към "скандинавските сериали, където навсякъде има перки, перки, перки". "Само че те нямат слънце...Но дяволът е в детайлите - колко близко са "перките" до плажа, какъв е шумът. И затова днеска приехме нова ядрена мощност от 2 нови реактора на "АЕЦ "Козлодуй", за да имаме тази балансираща енергия. Сиреч - слънцето ни е много важно, имаме по 300 дена в определени области.

Имаме най-голямата енергия "зелена батерия" в света - ПАВЕЦ "Чаира". Този, който навремето е направил каскадата Белмекен - Сестримо и ПАВЕЦ "Чаира" е бил уникален ум", коментира още лидерът на ГЕРБ. 

"Нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене на този законопроект. Нека ни убедят, че това не пречи на никой. Нека вие да ги посрещнете с цветя и рози, тогава ще ги подкрепим. Можете да разчитате на нас", каза Борисов.  

Хората в залата заявиха емоционално, че "там, където се поставят перки, настава пълен мор за пчелите, в почвата нямало да има червеи, а рибата е избягала от бомбардировките във войната. Ако има перки, щяло да стане още по-зле".

"Перки няма да допуснем да има в морето! 69 гласа няма да гласуват за този закон", заяви Борисов.

"Ние сме първа политическа сила, защото нямаме неизпълнено обещание. Не мога да оставя да ви излъжат. Така е било в минало и настояще. Гарантирам ви, че от ГЕРБ по този казус ще сме против. Във вашите ръце е да гласувате за партии, които повече няма да допускат това", каза още той. 

Борисов обеща, че ще помогне и на земеделците и разполагането на солари върху плодородни земи, ако те организират съответната среща. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук