"Бил затворен щаба. Той вчера работи цял ден, днес работи цял ден и след малко ще кажа какви мерки сме обсъдили, там където има разнобой и разногласие и не сме убедени. Как може да излезе опозиционен лидери да каже, че съм закрил щаба. Това е лъжа. Поредната лъжа, която не знам какво цели", това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет. 

"Искам да изкажа съболезнования към двамата починали лекари. Истински страдаме и съжаляваме за тях. Отново се потвърждава това, което казахме за тях", заяви премиерът.  

"Всички, които спазваха дистанцията да не съжаляват. Благодарение на тях имаме тези резултати.

За съжаление, хората на първа линия, на фронта, винаги дават жертви. Ние страдаме и скърбим за тях. Всички, които си останаха по домовете - едно голямо благодаря. Благодарение на вас сме на този етап. Чудя се дали аз да кажа", допълни Борисов. 

"Индивидуалният спорт на открито - след като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на дистанцията, но от днес планините, дай Боже, да работят както искаме. Всички зелени хора, доброволци и ние да спазваме мерките.

Ако се вдигне този пик след мерките, които налагаме, нека да се знае, че не са икономически или финансови, а даваме въздух на хората, в полза на здравето и психиката им. Тази мярка се подкрепя на 100 процента от щаба", посочи премиерът. 

"Индивидуалните спортове на открито - тенис на корт, тичането по пистата на стадиона, тичането в парка, могат да подобрят здравето. Те се възобновяват.

Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че има дезинфектанти и хлор в басейна, но трябва да има мерки в съблекалнята и този, който притежава съоръжението трябва да осигури дезинфекция", посочи още той. 

"Относно инструкторите за издаване на документи за МПС - днес Ананиев ще изготви заповед, че от утре могат да работят", каза още Борисов.

"Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва - отменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта. 

Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него", категорично заяви премиерът. 

Той допълни, че няма протокол и ясна диагноза за справяне с пандемията. 

"Записал съм видео, с което трябва да се съберат 7-8 милиарда евро. ЕК искаше видео обръщение. Аз давам 100 милиона за ваксина и масово ваксиниране на населението", заяви Борисов. 

"Франция удължи извънредното положение до юли. Убеден съм, че и другите колеги ще прибегнат до тази мярка. В момента колегите юристи работят и утре сутрин трябва да имаме проектозакон за отмяна на извънредното положение", каза още премиерът. 

Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат

"Категорично едно мнение има и по въпроса с КПП-тата. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата.

Ако го направим днес, стотици хиляди ще се виснат. Целта е да продължим тази дистанция и ако успеем да спазваме дистанцията без КПП-та ще спестим работата на над 200 полицаи и ще можем да ги пренасочим по кварталите да си вършат работата. Само за София за 200, иначе са 1500 души", допълни Борисов. 

"Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее... Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини.

Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки", обясни министър-председателят. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!