Две седмици ги чаках да се напътуват. През уикенда имам мероприятие, а е и 3 март. Това не е документ, който да се пише на коляно на поляната. Това заяви пред журналисти в Народното събрание (НС) лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод ротацията и споразумението, което ГЕРБ предложи на ПП-ДБ.

"Могат да си подават оставки, колкото искат. Това не е нещо различно от това, което сме приели. Когато говорим за независими регулатори, служби, съдебна система, може да звучи като делкане. Когато говорим за парламентарна държава, първото, което се гласува са премиер и министри", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Правим коалиционно споразумение, каквото се прави в целия Европейски съюз (ЕС)", добави той и уточни: "Меморандум малко като Gemcorp ми звучи, а споразумение. Не сме получили оценката на министрите. Аз не съм нито Габриел, нито Денков, и аз чакам. В коалиционното споразумение ще представим равнопоставеност в управлението на държавата. Да се носи отговорност", каза още той.

"Петков и Денков всеки ден имат медийни изяви и казват "Борисов да не се изявява". Изявяват се от сутрин до вечер. И когато се осмелим да кажем нещо, те ни забраняват медийните изяви", добави Борисов.

"По този начин не се работи - в 9 часа са 20 човека в пленарна зала", уточни той.

"Трябва да има смяна на Тагарев. Това е неработещ министър", категоричен е лидерът на ГЕРБ. По думите му военният министър не е изпълнил решенията на парламента.

"Сега са му виновни зам-министрите, било му виновно МВР, само той добре работи. В "Секретно деловодство" има справка какво е свършил. Аз не бих отишъл в Киев при Зеленски, без да съм свършил това, което е решил парламентът", каза Борисов.

"Г-н Петков, който има огромен талант да води преговори и затова непрекъснато пресира с тях, аз ще предложа преговорен екип по коалиционното споразумение", каза Борисов и уточни, че в преговорния екип за ротацията ще са Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева.

"Г-н Петков каза, че имам 2000 назначения в ДАНС. За мен е учудващо, че един премиер, защото Кирил Петков за мен е истинският премиер в държавата, може да каже такова нещо", изтъкна Борисов.

"Крайната дума има Кирил Петков, а не Денков. Денков и Габриел бяха компромис, за да може да работи това правителство.

Имам безгранично доверие в знанията, опита и уменията на Мария Габриел. ГЕРБ е партията, която носи отговорността. Ако тя е добър премиер, с добри министри, това е плюс за ГЕРБ. Ако се провалят - това ще е минус за нас", обясни Борисов.

Той допълни, че е поискал справка за "Авиоотряд 28" колко са летели, кетъринга, и т.н.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук