Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща днес с кметове и съветници от Област Силистра.

"Разбрахме се с Кирил Петков - изберете вътрешен министър, който да е неутрален, да си гледа работата, да е отдалечен от всички, професионалист. Г-н Петков предложи тогава този министър. От самия министър разбираме, че е молен два дни да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП-а. Това не са случайни хора, доведени са от ПП. Впоследствие разбрахме, че те ходят в министерството, кадруват, с една-единствена цел, да преследват политическите опоненти", заяви той пред журналисти в Дулово.

Борисов изтъкна, че се е срещал само един път с министърът на МВР Калин Стоянов. "Срещата беше какво правим по Шенген", припомни той. Борисов категорично заяви, че никога не е нарушил и няма да наруши думата си - на МВР няма да се меси.

"Моля колегите (от ПП), ако не са доволни от резултатите от изборите, ако искат да донапълнят с калинки МВР... Хайде да се върнем, как беше сложен зам.-министърът на МВР? Момчето е добро, но единственото му добро е, че е бил охрана на Кирил Петков. И той израсна до зам.-министър. А Темелакиев за какво го смениха онзи ден? Аз му казах на Денков, все пак някой трябва да понесе отговорност за това, което се е случило, и той уволни зам.-министърът Темелакиев", посочи той.

Според него, не е нужно да има оставка на Калин Стоянов. "Ако има оставка на министъра, трябва да си отиде и Денков. Аз смятам, че категорично не трябва да си ходи Стоянов", категоричен беше лидерът на ГЕРБ. 

"Не е на ГЕРБ МВР министърът, по никакъв начин", заяви той.

На въпрос каква ще е позицията на Мария Габриел по темата, Борисов отговори: "Няма да угаждаме на Кирил Петков. Дай да сложим и другия му бодигард да стане министър! Сложиха главен секретар, сложиха си 3-4 зам.-министри на МВР", подчерта Борисов.

"От нас ПП няма да срещнат подкрепа нито за ДАНС, нито за МВР. Нито Тончев познавам, нито Калин Стоянов. Неистовото желание да се закопчаят службите и да се извършват незаконни арести, вече е опасно", отсече лидерът на ГЕРБ.

По отношение на вота на недоверие Борисов заяви, че е проявил мъдрост и търпение. "Поканих Асен Василев, благодаря, че дойде веднага в кабинета ми", каза Борисов. "За 3-4 млрд. направихме съкращения. Не че е идеален, не че е бюджет, който ако ние управлявахме, щяхме да приемем, но той отиде, договори, съобрази го. Няколко дни подред работят с Теменужка Петкова и всички останали. Даже в момента са на среща с Нанков, с Деси Атанасова, Данчо Цонев. Той прояви също разум", обясни той.

"Милиарди изтекоха от нашите джобове в посока Русия. Това е безспорен факт. Ние сме ги платили. И по това намерихме някакъв компромис, за да може в сряда да се отхвърли вотът и да отидем към приемане на данъчни закони, бюджет", разкри лидерът на ГЕРБ.

Относно слуховете, че може да се кандидатира за президент, той заяви: "Аз президент можех да стана като бях на 43 години. Като главен секретар на МВР имах 90% рейтинг".

"За моето си его, за личната си кариера съм направил толкова, че не може да ме стигне никой. А това, че проявявам разум, не искам да се карат българите... Не знам откъде е дошло", добави той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук